Облачните услуги вече напълно навлизат в ежедневието ни като сигурен начин за споделяне, съхраняване на файлове и освобождаване на място на локалния хард диск. Преди две седмици ви представихме най-добрите услуги за съхранение на снимки в облака, а днес избрахме да съберем на едно място най-добрите безплатни клауд доставчици. 

Повечето от нас напълно могат да се задоволят с безплатното облачно пространство, предлагано от тези компании, така че в този материал ще наблегнем на предимствата и недостатъците именно на тези услуги. 

1. DropBox

DropBox не е първата облачна услуга, но определено може да бъде определена като тази, която направи популярни и мейнстрийм тези платформи. Услугата предлага 2 GB безплатно облачно пространство, като то може да бъде увеличавано чрез изпращане на покани към приятели до общо 18 GB. Важно е да се отбележи, че услугата е една от най-скъпите на пазара, предлагайки 100 GB на цена от 9.99 долара/евро на месец. DropBox има приложения за почти всички операционни системи, включително Android, iOS, Windows, Mac, BlackBerry и др. 

2. Box

 Box съществува от 2005-та година, като преди се казваше Box.net. Днес услугата предлага  10 GB безплатно пространство. Налична е за почти всички операционни системи,  включително Android, Windows Phone, iOS, Windows и Mac. Box предлага възможност за  качване, сваляне и споделяне на папки или отделни файлове, като същото важи и за персоналната синхронизация на устройствата. Лошото е, че безплатните акаунти имат ограничение от 250 MB на файл. Срещу сумата от 10 долара/на месец, потребителите получават 5 GB размер на файловете и 100 GB облачно пространство. 

3. MEGA

MEGA е новата облачна услуга на Кит Дотком - създателят на ноторно известния Megaupload. Тази нова услуга предлага стабилно количество безплатни гигабайти (50 GB) на безплатните акаути и е перфектен избор за потребителите, които се притесняват за сигурността си, тъй като тук се използва специално криптиране. Разглеждането на качените файлове може да стане чрез браузър, мобилни или десктоп приложения. 

4. Google Drive

Google Drive е сравнително млада услуга, която първоначално предлагаше само 5 GB безплатно пространство, но към днешна дата нещата стоят различно. Наскоро гигантът намали драстично цените и увеличи безплатното облачно пространство до 15 GB (споделено между Google Drive, Gmail и Google+). Цените на платените абонаменти започват от 1.99 долара/на месец за 100 GB. Предимството на тази услуга е, че всички качени документи автоматично се преобразуват в Google Docs файлове, който не заемат никакво пространство, което на практика означава неограничено място за документи и презентации. 

5. OneDrive

OneDrive (преди SkyDrive) е облачната услуга на Microsoft. Компанията наскоро също намали цените и увеличи безплатното пространство до 15 GB. Услугата е перфектна както за обикновени, така и за бизнес потребители, предимно заради възможностите за работа с документи. Съществуват приложения за почти всички операционни системи. Компанията предлага и 3 GB бонус, ако потребителите ползват функцията за автоматично качване на снимки. 

6. MediaFire

MediaFire също не е нова услуга и се предпочита от технологичните маниаци именно заради този факт. Услугата предлага 10 GB безплатно пространство, което се увеличава до 50 GB, ако потребителите споделят статуси във Facebook и Twitter и изпращат покани към приятели. За да отпразнува пускането на новия десктоп клиент, MediaFire предлага уникална промоция на платените абонаменти. Потребителите могат да закупят 1 TB пространство на цена от 2.50 долара/на месец, което е намаление с 50%. Годишният абонамент е на цена от 24.99 долара, като компанията подарява и допълнителни два месеца към едногодишния период. 

7. FireDrive

FireDrive предлага 20 GB безплатно пространство. Услугата предлага възможност за създаване на групи, в които да се споделят файлове между семейство и приятели. FireDrive позволява и анонимното качване на файлове, а ако имате акаунт, ще можете да определяте дали споделеният файл да може да бъде свалян след въвеждане на парола, дали да бъде свалян само един път и т.н. 50 GB могат да бъдат закупени за 0.99 долара/месец, 150 GB за 1.99 долара/месец, а 1 TB струва само 8.99/месец. 

8. pCloud

pCloud предлага 10 GB безплатно облачно пространство, което може да бъде увеличено до 20 GB чрез покани към приятели. Десктоп версията се предлага за Windows, Mac и Linux, а мобилните включват Android и iOS. Всички качени файлове, разбира се, могат да бъдат сваляни от външни потребители, като се предлага възможност за сваляне на папки директно в архив (.ZIP). 100 GB тук струват 4.99 долара/месец, а 1 TB се продава на цена от 49.99 долара/месец. 

9. hubiC

hubiC е френска облачна услуга, която предлага 25 GB безплатно на своите потребители. Платформата е привлекателна и за хората, които искат повече пространство на ниски цени. 100 GB струват само 1 евро/месец, а 10 TB се предлагат за 9.99 евро/месец. Друго предимство на hubiC е липсата на ограничения по отношение на размерите на качваните файлове. 

10. SurDoc

SurDoc предлага на безплатните акаунти 100 GB облачно пространство. Компанията обещава "SSL криптиране на нивото на военните", а всеки акаунт може да синхронизира неограничен брой устройства. 100 GB се предлагат на цена от 2.50 долара/месец, а срещу 8.33 долара/месец потребителите получават неограничено пространство. 

Вижте останалите облачни услуги на следващата страница =>

11. Copy

Copy е изключително популярна услуга между потребителите, които искат много безплатно пространство за съхранение на файловете си. Платформата предлага стартово 15 GB, като за всеки поканен приятел, компанията добавя 5 GB към първоначалните. Важно е да се отбележи, че DropBox позволява да се увеличи пространството чрез покани само до максимум 18 GB, но Copy предлага неограничено пространство, получено чрез покани. Съществуват потребители, натрупали 1 TB само чрез покани. Copy има и функция за трансфер на вече качени файлове в други облачни системи. 

12. Amazon Cloud Drive

Amazon Cloud Drive също е доста известна облачна услуги. Към този момент платформата предлага само 5 GB безплатно пространство. 20 GB струват 10 долара/година, а 50 GB се продават за 25 долара/година. За съжаление Amazon Cloud Drive няма десктоп клиент, а само такива за iOS и Android. 

13. HiDrive

HiDrive подарява 5 GB безплатно пространство, което може да бъде увеличено до 10 GB чрез покани на приятели. Платформата е достъпна за Android, iOS и Windows Phone. Недостатък на услугата е, че при споделяне на файл трябва да изберете след колко време да изтече възможността за свалянето му. 

14. StreamNation

StreamNation предлага 5 GB безплатно, което може да бъде увеличено до 20 GB чрез изпращане на покани, качване на файлове или инсталиране на приложенията). Фокусът при услугата е стриймингът на файлове, което означава, че можете да използвате мобилните апликации за изпращане на видео към Chromecast, например. Налични са десктоп приложения за Windows и Mac. Мобилното приложение се предлага само за iOS. StreamNation предлага и прехвърляне на файлове от Facebook, Twitter, OneDrive, DropBox, Google Drive, Picasa, Google+ и Flickr. Недостатък е, че файловете могат да се споделят само с други потребители на услугата

15. ADrive

ADrive е една от услугите, които предлагат много безплатно пространство. Free акаунтите получават 50 GB безплатно, като цените за платените абонаменти започват от 2.50 долара/месец (за 100 GB). Файлове могат да се качват през уеб интерфейса, като от мобилните приложения са налични само такива за Android и iOS. 

16. SygarSync

SygarSync е много известна облачна услуга не само заради безплатното пространство, но и заради интересните функции, които предлага. Безплатните акаунти получават само 5 GB, а 60 GB могат да бъдат закупени за 7.49 долара/месец. Основното предимство на SugarSync е възможността за синхронизация на която и да е папка от компютъра, а не само тази на услугата. Освен това всяко едно устройство може да синхронизира различни папки. SugarSync позволява и качване на файлове чрез имейл. Списъкът с поддържаните устройства включва тези с Windows 7 и 8, Mac OS X, iOS, Android и Kindle Fire. 

17. Shared

Shared предлага 100 GB безплатно пространство в облака. За съжаление файловете могат да бъдат качвани само чрез уеб, защото Shared няма мобилни приложения. Папките, наречени Collections, могат да бъдат споделяни и с хора, които не ползват услугата. 

18. SFShare

Всеки потребител на SFShare получава безплатни 50 GB за качване на файлове. Недостатък е, че наведнъж може да бъде качван само един файл, но след това той може да бъде защитен с парола за достъп. Платените абонаменти стигат до 1 TB. 

19. Slash Drive

Безплатното пространство при тази услуга е 10 GB. Недостатък е, че не се поддържат всички видове файлове. Например, забранено е качването на .ZIP и .EXE. Те се качват чрез уеб интерфейса, а не чрез десктоп клиенти, и могат да бъдат споделяни с външни потребители. 

20. iCloud (iCloud Drive)

iCloud е епълската облачна услуга, която предлага 5 GB безплатно облачно пространство. Разликата с другите платформи е, че Apple предлага пълен бекъп на своите устройства в облачната си услуга. С iOS 8 беше представена и обновената версия*, носеща името iCloud Drive, която ще позволи на потребителите да качват които файлове си изберат, подобно на DropBox, Google Drive и Box. Цените също не са лоши - 0.99 долара/месец за 20 GB, 3.99 долара/месец за 200 GB. Има и опция за 1 TB, но все още не изяснена цената на този абонамент. 

 

21. Bitcasa Infinite Drive

Bitcasa Infinite Drive предлага до 20 GB безплатно пространство за синхронизиране на файлове. Услугата предлага и бекъп опция, а платените абонаменти започват на цени от 10 долара/месец за 1000 GB и 49 долара/месец за 5000 GB. 

22. Mtel Cloud

Mtel Cloud е облачна услуга на българския мобилен оператор Мтел. Вариантите за безплатно пространство зависят от тарифния план на потребителите. Клиентите могат да получат до 25 GB "безплатно", ако ползват определени тарифи (напр. "Мтел Смарт"). Абонатите на други планове и на предплатената услуга Prima получават 1 GB безплатно, а цените на останалите абонаменти са следните: 10 GB за 9.90 лв./месец, 15 GB за 12.90 лв./месец и 25 GB за 18.90 лв./месец. Предимството на услугата е, че трафикът към услугата е неограничен и безплатен и не тегли от включения пакет данни при тарифите "Смарт"*. Недостатък е, че съществуват само Windows, Windows Phone 8 и Android версии. 

* Забележки: 

- НЕ са включени промоционалните оферти за безплатно пространство, които услуги като DropBox, Box и Google Drive предлагат при покупка на някои устройтва. Например: DropBox подаряваше 25 GB за срок от две години с HTC устойства, 50 GB със Samsung устройства, Box подаряваше 50 GB за неограничен период за селектирани джаджи. 

- НЕ са включени китайски и руски доставчици на облачни услуги, които предлагат по 1, 2, 10 и до 36 TB пространство, защото повечето нямат английски версии на платформите си. 

- iCloud Drive все още е в бета версия. Към този момент на потребителите се предлага старата версия на iCloud, а обновената ще бъде достъпна от септември месец, когато се очаква Apple да пусне публичната версия на iOS 8.

- Mtel Cloud се предлага само за клиенти на Мобилтел. 

- Тази публикация не представлява класация, а изброяване на най-добрите услуги, подредени на случаен принцип. 

Изображение: Ben Jones/Flickr