Гигантът Google явно се вслушва в безбройните молби на потребителите, като според доклад на The Wall Street Journal ще се опита да направи важно подобрениe в Chrome. Този път новостите са насочени първоначално към потребителите на компютри, произведени от Apple. По-точно мобилните такива. Новата версия на Chrome ще елиминира забавянето при превключването между отворените прозорци, като приоритизира активните табове и намали необходимите ресурси за тези, работещи като фон. Това ще намали драстично изразходването на батерията на преносимите компютри. Първоначално технологията ще бъде имплементирана в macOS версията, като се очаква в близко бъдеще и за другите операционни системи.

„Това е сериозна инвестиция в подобрението на скоростта, производителността и живота на батерията“, заяви Макс Кристоф, шеф на дивизията, отговаряща за Chrome. „Ние знаем, че ни критикуват сериозно за използването на голямо количество оперативна памет, прекомерната употреба на енергия от батерията, както и нарушаване на личното пространство на потребителите.“

Преди няколко седмици програмистите на компанията обявиха, че ще подобрят сериозно кода на браузъра, като благодарение на това той ще „яде“ доста по-малко рам памет.

Компанията продължава да работи по новата версия на браузъра, като се очаква стабилна версия да бъде пусната за свободно сваляне в края на август 2020.

Снимка: shutterstock

Виж още: Chrome ще намали количеството RAM, което използва