Едно от най-популярните схващания в РС света днес е, че изборът на операционна система, която има човек, е сведен в общи линии до един вариант: Windows. Да, безспорно Windows е и вероятно още доста време ще бъде най-популярната операционна система към този момент, но това далеч не означава, че алтернативи не съществуват – напротив. Такива не само че има, но една голяма част от тях са и напълно безплатни (за разлика от продуктите на Microsoft).

Разбира се, повечето подобни ОС не могат да се сравняват с Windows в аспекти като хардуерната поддръжка (драйвери), разнообразие от приложения или лекота на употреба. Но ако има алтернатива, която да е достоен съперник на прословутите „Прозорци”, то тя без съмнение е Ubuntu.

За тази Linux дистрибуция се заговори по активно преди 5 - 6 години, когато основателят на Ubuntu стартира мащабен проект, чиято крайна цел беше създаването на „Linux за нормални хора”. Иначе казано – операционна среда, с която всеки средностатистически Windows потребител да може да борави без особени затруднения.

Днес, преминала през повече от 12 версии, Ubuntu е по-близо от всякога до сърцето на тази концепция и както ще се убедите сами, е не само лесна за инсталация, конфигурация и поддръжка, но притежава и още редица предимства пред добрия стар Windows.

От момента на създаването си Ubuntu се разпространява по силата на т.нар. GNU лиценз (като всяка друга Linux дистрибуция между другото), т.е. можете да свалите последната й актуална версия 12.04.1 LTS напълно безплатно от сайта www.ubuntu.com. След като свалите дисковия образ с операционната система, Ubuntu предлага цял куп различни опции за инсталация: можете да го запишете върху оптичен диск (CD) или USB стик и да стартирате инсталацията от там. Ако сте Windows потребител, можете дори да свалите малък аплет (програма, която се стартира директно в среда на вашия браузър) и да следвате напътствията на удобния и лесен за употреба инсталатор.

 Той ще ви предложи в общи линии две основни опции – да замените текущата си ОС напълно (била тя Windows или Mac OS) или да използвате Ubuntu успоредно с нея. Ако изберете втория вариант, Ubuntu ще се инсталира върху отделен дял на вашия твърд диск (ще трябва да зададете размера му по време на инсталацията) и след рестартиране на компютъра вече ще имате избор между старата си операционна система и Ubuntu.

Всичко това се извършва по добре познатия ви от Windows/Mac OS начин с удобен, графичен интерфейс и на практика напълно автоматично почти без някаква специална намеса от ваша страна.

След като процесът на инсталиране завърши, добра идея е да изтеглите последните и най-актуални драйвери за наличния хардуер – най-често става дума за софтуера за вашата видеокарта, който се ъпдейтва напоследък ежемесечно.
Още един рестарт и... вашето Ubuntu РС e готово за работа.

Предимствата

Да оставим за момента настрана вероятно най-големия плюс на Ubuntu – факта, че тя е напълно безплатна. Тази операционна среда има и куп други несъмнени преимущества, които я правят уникална в многообразния свят на Linux, включващ към момента поне десет популярни и поне още толкова „нишови” различни дистрибуции.

На първо място Ubuntu е създадена с идея за лесна употреба. „Ужасии” като писане на безкрайни текстови команди в добрия стар DOS стил са удобно скрити от масовия потребител. Всичко е добре документирано, описано, разбираемо и познато. Процесът на инсталация, както сами ще се убедите, е много лесен и бърз. Освен това Ubuntu е много пъргава, бърза и стабилна среда за работа, която се чувства добре дори на по-слаби компютърни конфигурации.

 Подобно на всички други Linux дистрибуции, Ubuntu е напълно отворена за промени и модификации, т.е. потребителите й могат свободно да я променят по свое желание (стига, разбира се, да притежават уменията и познанията за целта).

Освен това в момента, в който инсталирате Ubuntu, получавате една цялостна и завършена работна среда, включваща отличен пакет от различни приложения, като например агент за електронна поща (популярния Thunderbird), браузър (Firefox), офис софтуер (LibreOffice), програма за редакция на цифрови изображения (отличния GIMP), медиен плейър (Rhytmbox).

 И това е само началото, защото Ubuntu ще открехне за вас вратите към света на софтуера с отворен код – стотици, хиляди различни приложения, до които ще имате лесен и в повечето случаи напълно безплатен достъп благодарение на вградения в операционната система Ubuntu Software Center. Мислете за него като за версия на Apple Store или Windows Marketplace – модул, който ще ви осигури централизиран достъп до огромна база от различни приложения, които можете да свалите и инсталирате за секунди.

 

Негативите

Е, медалът, разбира се, си има и тъмна страна. Може би най-големият минус на Ubuntu е, че тя все пак изисква време за свикване и разучаване. Все пак това не е Windows и ако сте прекарали години в „прозоречна” среда, преходът вероятно няма да стане за един ден. Така че подгответе се за известен период на лутане, проби и грешки.

Въпреки че една от основните цели на проекта Ubuntu е да направи Linux максимално достъпна среда за всеки потребител, в основата си това все пак е операционна система „за напреднали” и като такава тя вероятно ще ви се стори малко по-комплексна, отколкото комерсиалният Windows.

Освен това цикълът на обновяване на Linux (и Ubuntu) в частност е доста по различен от този на Windows. Вместо по веднъж на няколко години, нови версии на Ubuntu ядрото излизат на всеки шест или по-малко месеца. Това е едновременно благословия и проклятие – плюс е, защото с всяка нова версия операционната система става все по-сигурна и стабилна, но и минус, тъй като промяната от версия към версия налага свикване с различни новости през няколко месеца, което може да се стори объркващо и изнервящо на някои потребители.

Ограничената съвместимост с определени програми и хардуер също са слабост на Ubuntu. Някои по-екзотични компоненти, като дискови адаптери, принтери, мрежови карти и прочее, може да ви създадат доста главоболия, докато успеете да ги накарате да работят както трябва (ако изобщо успеете).

Отделно някои приложения, създадени специално за други операционни среди (в частност Windows), няма да работят под Ubuntu. Това с особена сила важи за видеоигрите, които дори с емулатори като WINE едва ли ще работят в Linux среда. Така че, ако сте почитател на електронните забавления, може би Ubuntu не е точно за вас.

 

To be or not to be… Ubuntu

Разбира се, в крайна сметка всеки сам може да претегли положителните и отрицателните страни на алтернативата, наречена Ubuntu. За щастие това може да стане много бързо, лесно и без излишни разходи от ваша страна – както видяхте, дори не е нужно да заменяте операционната система, с която сте свикнали (Windows), за да изпробвате Ubuntu – можете просто да инсталирате и двете среди, да поработите малко и с едната, и с другата, за да видите коя от двете ще ви допадне повече.

Тагове: