Malware - независимо дали говорим за троянски коне, вируси или „червеи“ – се отнася най-вече за специфична платформа, но досега! По своята същност злонамерения софтуер пуска корени в една система, с която той е тясно обвързан, и се разпространява почти без чужда помощ. Затова той не може да зарази всяка възможна операционна система, на която се натъкне - той трябва да прави едно нещо, и трябва да го прави добре.

Зловредният софтуер за смартфони, като цяло, следва тенденцията да остане само на смартфоните ни, но през изминалата година, е имало не един случай, в който „иновативен“ malware се е опитвал да разпространи своята инфекция от Android смартфон към компютър. Днес научаваме, че има още по нов тип malware, който може да се прехвърли от вашето PC и да зарази Android смартфона ви.

Зловредният софтуер, наречен Trojan-Droidpak, първо инфектира Windows PC, използвайки ADB (Android Debug Bridge) инструментът, който много от нас използват, за да правят промени в софтуера, и инсталира фалшив Google Play Store, който по същество краде данни от смартфона ни. Избягването на опасността от заразяване с Trojan-Droidpak може да бъде избегната лесно - проста не включвайте USB отстраняване на грешки (USB Debugging) на Android устройството си. Ние ви препоръчваме да използвате и антивирусен софтуер за всеки случай.

 

Знаете ли, че безскрупулни сайтове използват Google Chrome, за да подслушват разговорите ни?