На специално събитие Microsoft разкри „втора глава“ от развитието на Windows 10. След над 2 часа презентации е време да обобщим това, което видяхме – Windows 10 за таблети и смартфони, интеграция на Cortana и Office, новия браузър, наречен Spartan, връзката с Xbox One, а за финал – HoloLens. Ако последното ви звучи като нещо ново и странно, не се бъркате. Най-общо това са очила за холограми, които могат да бъдат полезни както за бизнеса, така и за свободното време. По всичко личи, че Windows 10 ще е операционната система, която ще изпълни мечтата на компанията да създаде универсална операционна система. Ето и всичко интересно, което представиха от Microsoft.

Започваме с развенчаването, но и потвърждаването на слух, който се появи още в средата на миналата година – Windows 10 ще бъде пусната като безплатен ъпдейт. Да, Microsoft ще пусне най-новата версия на операционната си система точно така – първо за Windows 8 (и 8.1), а след това и за Windows 7. Тази версия ще бъде безплатна в рамките на една година, обяви Тери Майърсън, вицепрезидент на отдел операционни системи. Към момента липсва цената, която потребителите ще трябва да заплатят, ако се възползват от„десетката“ след този период. Предполагаме, че решението трябва да убеди потребителите, че преминаването към по-новата версия е достатъчно обосновано, за да го направят. Интересно е, че информацията за безплатната версия се тълкува по различен начин от чуждестранните медии. Според The Verge версията ще остане безплатна, а Ars Technica споделят нашето мнение – безплатна версия за една година, която след това трябва да се заплати.

Корекция
: След допълнителна справка стана ясно, че Windows 10 ще бъде безплатен ъпдейт. Ако потребителите на Windows 7, 8 или 8.1 преминат към "десетката" през първата година след излизането й, те ще ползват новата версия напълно безплатно. Ако потребител реши да направи ъпдейта 13 месеца след излизането на Windows 10, той ще трябва да заплати цената, която все още не обявена.


 

Следващият етап от презентацията беше посветен на Continuum – припомняме, че този режим трябва да направи работата с хибриди (таблет и лаптоп) по-лесна. Това е един от основните проблеми, пред които се изправи Windows 8 – системата сякаш е по-удобна за работа със сензорни дисплеи, от което страда работата с клавиатура и мишка. Сега, благодарение на Continuum, работата с хибридните устройства ще е максимално улеснена. При използване в режим „таблет“ операционната система преминава в оформление, удобно за този начин на работа – отворените приложения преминават в пълен екран, а потребителят може да навигира чрез жестове (приплъзване по екрана). Ако устройството е в режим „лаптоп“ или се използва с клавиатура и мишка, Windows 10 преминава в десктоп режим.

Тъй като започнахме темата за таблети и хибриди, Microsoft направи и първата презентация на „десетката“ за смартфони. Както очаквахме, Phone отпада от името. Джо Белфиоре, вицепрезидент на отдела за операционни системи, коментира, че Windows 10 е създадена от своето начало така, че да работи на всякакъв тип устройства. Това означава, че версията, която ще видим в мобилните телефони, е със същите основи като тази, която ще видим в настолните компютри. Белфиоре направи кратка презентация с Lumia 1520, която работи с Windows 10. Интерфейсът остава подобен, но се наблюдават някои дребни разлики. Сигурни сме, че в момента, в който системата бъде достъпна за потребители, ще открием още много.


 

Белфиоре наблегна на факта, че най-новите записани приложения вече се визуализират най-горе в менюто. Обновления присъстват и в Action Center, който вече се синхронизира с персоналния компютър и може да изкарва повече уведомления. Основната част от презентацията на Windows 10 за мобилни устройства беше посветена на подобренията при въвеждане на текст в кратки съобщения. Потребителят може да мести и преоразмерява лесно клавиатурата, но и вече е налична възможност за диктуване. Въпреки че това не е нещо ново в света на мобилните устройства, според Белфиоре тук това е постигнато на много високо ниво – системата не само разбира отлично думите, но ако чуе име, което е налично в указателя, може да го вмъкне. Интересно е, че от Microsoft са вградили Skype в системата за текстови съобщения – решение, което наподобява това, което направи Google с Hangouts.

След това последва нещо по-интересно – презентация на универсалните Office приложения. Това е част от плана на Microsoft да предложи оптимално Office изживяване на всички устройства, работещи с Windows 10. Въпреки че не ни беше показано как работи Excel, Белфиоре демонстрира Word и PowerPoint. Новите Office приложения са разработени специално за Windows 10, но и със сериозна мисъл за потребителите, които ще ги използват в мобилни устройства със сензорни дисплеи. Функцията Reflow автоматично оптимизира Word документи в облик, подходящ за мобилни устройства. Познатата ни лента, в която откриваме всички функции, се трансформира във форма, която е по-удобна за ползване в смартфони например. Допълнително удобство идва и от синхронизирането, което се осъществява между всичко Windows 10 устройства на потребителя – така работата, която е започната на таблета, може да бъде лесно продължена на лаптопа. Трябва да признаем, че PowerPoint изглеждаше отлично на Lumia 1520 – анимациите и смяната на слайдове бяха плавни и приятни за окото. Поддържа се и Miracast, за да може презентациите да бъдат лесно споделяни към по-голям екран.

Следващият важен елемент от екосистемата на Windows 10, който очаквахме с нетърпение, е Coratana – „най-персоналният виртуален асистент“, както я определят от Microsoft. Трябва да признаем, че останахме приятно изненадани от интегрирането й в Windows 10 – Cortana е навсякъде, което добавя сериозно удобство. Програмата дори е увеличила портфолиото си от възможности, за да бъде още по-полезна на десктоп потребителите. Не можем да отречем факта, че някои от новите функции наподобяват тези, познати ни от Google Now, но тук са много по-развити. Cortana може да следи полети (Белфиоре даде пример с полета на жена му), спортни резултати, но и да следи за предстоящите събития, въведени в календара. Тук трябва да споменем, че той изглежда по същия начин и на смартфоните с Windows 10, но и се синхронизира мигновено. Cortana може да проверява времето, а цялата информация се съхранява в приложение, наречено Notebook.

 

 

Интересно е, че от Microsoft са се вдъхновили за още нещо от услугата на Google – гласовият асистент може да се използва за търсене на файлове в компютъра. Потребителят също има възможност да използва Cortana за писане на мейли – достатъчно е да продиктува това, което иска да каже. Добрата новина е, че не е нужно да се използват точно определени фрази, тъй като гласовият асистент съвсем ясно ще разбере какво се иска от него, ако потребителят каже: „Хей, Cortana, намери ми снимките, направени през декември.“ Ако се притеснявате, че асистентът знае твърде много за вас, налична е възможност за ограничаването на информацията, до която има достъп.

Белфиоре представи и новото приложение Photos. Интересното при него е, че снимките от всички Windows 10 устройства, които притежава потребителят, се синхронизират в тази програма. Да, това не е нещо ново, но важното е, че системата не визуализира повтарящите се снимки, за да не стане струпване. Това звучи отлично, но със сигурност много потребители, които вече са обвързани с други облачни услуги, няма да се възползват от подобна функция. Приложението автоматично подобрява снимките, но това може да бъде правено и ръчно.

 

 

След това презентацията продължи с още нещо, за което имаше редица слухове – новият браузър, наречен с кодовото име Spartan. Първото, което прави впечатление, е изчистеният дизайн, въпреки че по-интересните неща са сред функциите му. Първата е възможност за нанасяне на анотации в реално време. Белфиоре демонстрира как може да се чертае и огражда директно върху отворената страница. Spartan разполага и с режим за четене, който наподобява подобна функция, налична в Safari. Ако потребителят я включи, уеб страницата се оформя във вид, по-лесен и приятен за четене. Тази функция може допълнително да се персонализира, за да бъде максимално удобна за всеки потребител. Избраното съдържание може да бъде с отложено четене чрез офлайн режим. Друга добра новина е, че гласовият асистент Cortana е интегриран в Spartan. Тя може да бъде привиквана, за да предоставя допълнително информация.


 

След Белфиоре на сцената се качи Фил Спенсър, който поговори за Xbox One и връзката му с Windows 10. Тук трябва да отбележим, че универсалните Windows 10 приложения ще бъдат съвместими и с конзолата. По-интересното е програмата Xbox. То ще позволи на потребителите на операционната система да се свързват към Xbox Live, за да коментират и споделят клипове, които са записали по време на игра (чрез натискане на Windows бутона + G). Най-впечатляващата част от презентацията на Спенсър беше друга – двама играчи участваха заедно в онлай игра. Разбира се, това не е нещо ново. Новото е фактът, че единият играеше от Xbox One, а другият – от PC. Това е първият път, в който Microsoft успява да постигне подобно нещо, обещавано от години. Презентацията на Спенсър завърши с още нещо, което също остави приятно впечатление у нас. Той осъществи връзка през Surface Pro 3 със своя Xbox One, за да стриймва конзолна игра на лаптопа. Презентация мина гладко, а след кратко забавление с Forza Horizon 2 Спенсър изключи конзолата от разстояние. По негови думи Xbox One, с който направи връзка, се намира в дома му.

 

 

В края на презентацията дойде време и за нови хардуерни продукти. За съжаление не видяхме нов телефон „хибрид“, но видяхме нещо много по-интересно - HoloLens. Това е устройство, чрез което потребителят „вижда“ холограми, наложени в реалната среда – нещо, което наподобява технологията, която стана ключова за филма „Специален доклад“. Холограмите са създадени така, че да се разпростират около света на човека, който носи HoloLens. Разбира се, тук също се използва версия на Windows, наречена Holographic. Тъй като е трудно да се обясни видяното, можете да видите представянето в следващия кратък клип:

 

 

„Това е вашият свят, изпълнен с холограми“, коментира Алекс Кипман, създател на Kinect. HoloLens разполага с прозрачни лещи, възпроизвежда пространствен звук, оборудван е със сензори за движение и още редица технологии. Потребителят може да взаимодейства с холограмите – точно както Тони Старк във филма „Железния човек“. Със сигурност не очаквахме подобна технология, но Microsoft ни изненадаха повече от приятно.

 

 

Очаквайте скоро по-разширена информация за всички новости, които бяха представени тази вечер.

*Снимки и информация: Cnet