Холандският орган за защита на данните заключи, че операционната система Windows 10 на Microsoft нарушава местния закон за защита на личните данни, като събира метаданни за телеметрия. Операционната система е пусната от юли 2015 г.

Личните данни, които се събират по подразбиране от Microsoft, могат да включват URL адреса на всеки посетен уебсайт, ако потребителят на Windows 10 разглежда през уеб браузъра Edge на Microsoft (и не е изключил опцията за телеметрия), както и данни за използването на всички инсталирани приложения на неговото устройство - включително честотата на използване; колко често са активни приложенията, както и количеството секунди, през които са използвани мишката, клавиатурата, стилус или сензорният екран.

Microsoft се оправдава с това, че събира и обработва данни на потребителите на Windows 10, за да отстранява грешки, да ъпдейтва устройствата и да подобрява собствените си продукти и услуги.

Но ако потребителите не са се отказали от тази опция, тя използва данни от основно и пълно телеметрично ниво, за да показва персонализирани реклами в Windows и Edge (включително на всички приложения за продажба в магазина на Windows), както и в други приложения.

Според агенцията в страната са активни повече от 4 милиона устройства, използващи Windows 10 Home и Pro.

Тагове: