В момента в околоземна орбита се намират над 28 000 обекти от космически боклук, сочат данните на НАСА за отпадъците в орбита.

Първият боклук, който остана в космоса, е неработещият американски спътник, Vanguard 1, изведен в орбита през 1958 година, съобщава електронното издание НЮЗру.

Около 42% от боклука са части от спътници батерии, антени и др., 22% са спътници извън строя и други космически апарати, 19% е боклук, изхвърлен в космоса от астронавтите и 17% са отломки от ракети.

Дори нищожно малко парче отпадък
с диаметър 0.1 сантиметър, може да повреди космически кораб.
Американските космически служби (US Space Surveillance Network) следят за отломки с диаметър над 10 сантиметра в орбита има около 11 000 подобни обекти.

Първият сблъсък на боклук и космически апарат става през 1996 година от френски спътник се откъсва голям детайл, който се удря в друг френски спътник.

Проблемите с космическия боклук вълнуват не само космическите служби. Всеки ден на повърхността на Земята пада по един обект космически боклук.
Вероятността негова жертва да стане човек е 1 към 1 трилион.
През 1997 година обаче американка бе ударена от резервоар на американска ракета, изстреляна година по-рано. Жената се отървала без сериозни наранявания.

От дъжд от отломки и горивни резервоари се оплакват и жителите на Казахстан и Сибир, където след старта от космодрума в Байконур падат много детайли от космически апарати.

Тагове: