Група американски астрономи публикува отчет на своята 20-годишна дейност с подробно описание на повече от 1600 звездни системи с цел да привлече вниманието на широката общественост към търсенето на най-близките до нас екзопланети. Учените са описали повече от 100 потенциални екзопланети (информация за доклада), като са потвърдили и наличието на една потенциално обитаема планета на орбита около четвъртата най-близка звезда до Слънцето.

Каталогът съдържа описанието на над 1624 звездни системи, намиращи се в радиус 100 парсека (325 светлинни години) от Земята, които са били наблюдавани с телескопа HIRES, разположен в обсерваторията Кек на Хаваите. Телескопът е способен да улавя гравитационните колебания от въртящите се около звездите планети. Анализирайки получените чрез HIRES данни, учените са стигнали до извода за съществуването на 60 екзопланети и за възможното такова на още 50, като всички данни за последните изискват допълнителна проверка. Благодарение на събраните данни астрономите са успели да потвърдят и наличието на потенциално обитаема екзопланета на орбита около звездата GJ 411, която е четвъртата по близост до Слънцето.

Събраната база данни е предназначена за ползване не само от професионалистите, но и от любителите.
Една от нашите главни задачи в тази работа е да се разшири търсенето на планети“, обяснява един от членовете на групата – Грег Лафлин от Университета Иейл. „Всеки желаещ може да свали публикувания отчет и да го използва, за да се опита сам да открие екзопланети. Учебното пособие относно използването на данните ще бъде качено в съвсем близко време.“