В Космоса може да откриете много удивителни и странни неща, планети, които всъщност са твърдо парче диамант, загадъчни бързи радио импулси, огромни черни дупки и квазари, яркостта на която е 600 трилиона пъти по-голяма от яркостта на Слънцето. А наскоро астрономите откриха и една много необичайна звезда, която принадлежи към изключително рядък клас и се среща само в големите галактики, такива като Млечния път, където според астрономите има само пет или шест звезди от този тип

Необичайната звезда носи името J005311, тя се намира в съзвездието Касиопея на разстояние от около 10 хиляди светлинни години от Земята и е открита на изображенията, направени по това време от космическия телескоп за широкообхватно инфрачервено изследване (WISE). J005311 е ярка звезда, сгушена в дълбините на газова мъглявина, която излъчва светлина изключително в инфрачервения спектър. Това е доста странно явление и затова е подтикнало учените да предприемат подробно изследване на този феномен.

 

Анализирайки спектъра на излъчване на звездата J005311, прониквайки през мъглявината, астрономите са установили, че звездата е дори по-странна, отколкото изглежда. В химичния и състав липсва водород и хелий, но яркостта и е 40 хиляди пъти по-висока от яркостта на Слънцето. В допълнение, звездата J005311 създава много мощен и бърз "вятър", който се разпространява със скорост от 16 хиляди километра в секунда. За справка, най-бързият от известните звездни ветрове, създадени от огромни и изключително горещи звезди, достига максимална скорост от 2000 км/с. Най-вероятното обяснение за странността на звездата J005311 е, че тя е образувана в резултат от сливането на две потенциално "мъртви" звезди, които отново са „възкръснали“ в резултат на сливането им. Тези звезди са били като Слънцето, но са изразходвали запасите си от водород и хелий, свили са се, превръщайки се в бели джуджета. Когато две такива звезди се слеят в една голяма бяла звезда джудже с големи размери и маса, температурата се повишава толкова много, че химическите елементи по-тежки от водород и хелий започват да изгарят в дълбините и. Учените обясняват факта за наличието на високоскоростен звезден вятър с това, че едно наистина голямо, горещо и светло бяло джудже ще има много силно магнитно поле, което ще работи като турбина, която ускорява звездния вятър до висока скорост.

 

Данните, получени от учените са им позволили да разберат, че звездата J005311 е сформирана в резултат на сливане, което се е случило съвсем наскоро спрямо космическите стандарти –  само преди няколко хиляди години. В сегашната си форма звездата J005311 ще съществува дълго време, но всичко ще завърши с това, че преработвайки всички елементи, съдържащи се в нея, най-вече желязото, тя ще се срути под влияние на собствената си гравитация. Поради сравнително малката си маса е малко вероятно да се превърне в черна дупка, като краят на жизнения и цикъл вероятно ще бъде мощна експлозия на свръхнова, която ще остави след себе си малка неутронна звезда.

Вижте още: Най-старите галактики са наши космически съседи