SpaceX мисли, че може да помогне на правителството на САЩ да спести 1 милиард долара ежегодно от националните космически изстрелвания, но това няма как да стане, благодарение на дългогодишния монопол от други компании. Главният изпълнителен директор на космическия проект Елън Мъск обяви, че SpaceX ще подаде официално оплакване срещу ULA (United Launch Alliance). Той иска повече от всичко друго, да се преразгледат текущите сделки.

Мъск заяви, че това ще бъде в интерес на американската общественост. „Изчакайте, докато SpaceX получи официално сертифициране, за да видите коя компания наистина заслужава сделката." Това очевидно е розов сценарий за Мъск и неговите колеги в SpaceX, но едва ли Boeing и Lockheed ще отстъпят от позициите си без възражения.

ULA, който се е образувал, когато Boeing и Lockheed са комбинирали усилията си за правителствени изстрелвания, в момента дърпа до 3,5 милиарда годишно финансиране от правителството на САЩ. Но Мъск изглежда уверен, че SpaceX може да извършва тези услуги много по-добре и по евтино. „SpaceX е напълно в състояние да изстрелва сателити на NASA”, казва той. "Със SpaceX, правителството би могло да спестява най-малко 1 милиард долара годишно, дори и при най-консервативните оценки. Ние искаме да възстановим конкурентоспособността на Америка в космическите полети.“

Виж още: Инженери от SpaceX започват работа по Hyperloop.

Тагове: