Редица медии докладват, че през последните три седмици хакери атакуват големи телескопи в Хавай и Чили, което принуждава учените временно да изключат от експлоатация десет обсерватории. Атаките наложиха дистанционните операции да бъдат преустановени в няколко други обсерватории, а изследователите да търсят отговори защо някой умишлено би се опитал да спре астрономическите изследвания?

Спирането вече е прекъснало редица международни проекти, включително докторски дисертации и други важни инициативи. Според информация на Science, озадачени, изследователите сега се надпреварват да търсят начини да засилят киберсигурността и да възобновят наблюденията. За съжаление за част от изследванията може би вече е твърде късно. Много от наблюденията са строго планирани, като изследователите разполагат с тесни времеви прозорци, много от които вече са приключили.

Мащабът на последствията е озадачаващ. По-рано този месец NOIRLab, научноизследователска лаборатория с федерална подкрепа, обяви, че нейният телескоп Gemini North в Хавай е бил спрян в резултат на "киберинцидент". Последва го и близнакът му - телескопът Gemini South.

Седмица по-късно NOIRLab отряза достъпа на астрономите до дистанционното управление на още една мрежа от телескопи, наречена Mid-Scale Observatories в Чили. Осем други телескопа в страната също трябваше да преустановят работа. NOIRLab отказва да уточни естеството на кибератаката или да поясни дали нападателите са поискали откуп и дали са уточнили мотивите си.

"Напълно възможно е нападателят дори да не знае, че атакува обсерватория", казва пред Science Фон Уелч, пенсиониран ръководител на Центъра за върхови постижения по киберсигурност на NSF.

Това е необичайна ситуация, в която астрономите попадат, тъй като кибератаките обикновено не са част от тяхната длъжностна характеристика. Но този инцидент вероятно ще послужи като мотивация за затягане на люковете.

"Когато хората казват: "О, къде са данните?", тогава ще трябва да кажа: "Ами нямам никакви данни, защото някой хакер някъде е свалил компютъра", казва пред Science Луис Уелбанкс, докторант по астрономия в Държавния университет на Аризона, който използва наземни наблюдения за изучаване на атмосферите на екзопланети. "Не знам дали някоя комисия за наемане на работа ще се отнесе благосклонно към това."

Снимки: Unsplash

Виж още: Земята не е единствената планета, на която е имало сезони