Четирите различни сезона са едно от най-красивите природни явления на нашата планета. Интересно е, че сезоните изглежда са загубили своята уникалност в Космоса, тъй като едно проучване показва, че Марс някога ги е притежавал, преди да се изпарят водните му запаси.

На фона на вниманието, което привлича Perseverance, най-новият и най-усъвършенстван марсоход на NASA, всъщност данните от Curiosity дават възможност за това проучване. Най-интересният аспект на това откритие? То е получено от анализ на пукнатини в калта. Доста удивително, нали? Науката е страхотна.

През 2021 г. камерата MastCam на Curiosity засне панорамно изображение на обект, наречен "Понтурс", в кратера Гейл. Сред 143-те снимки, съставящи мозайката, може да се види запазена напукана кал, която не би изглеждала не на място тук, на Земята. Оказва се, че начинът, по който се образуват тези кални пукнатини, води до разбиране на климата на Марс.

Когато областите, наситени с вода, изсъхнат, остатъчната влажна почва се нарича кал. Последващото изсъхване води до появата на пукнатини в почвата. Ако някога сте ходили покрай пресъхнал поток по време на сухи периоди, вероятно сте се сблъсквали с тези пукнатини. Забележително е, че моделът на напукване на калта зависи от честотата на циклите мокро-сухо, известни още като сезони.

Запазените кални пукнатини имат шестоъгълна форма, което води до образуването на Y-образни пукнатини. Това контрастира с Т-образните пукнатини, наблюдавани преди това на Марс. Т-образните пукнатини се образуват след еднократно изсушаване, но при повтарящи се влажно-сухи сезони те еволюират в Y-образни пукнатини.

В резултат на това учените стигат до заключението, че Марс, подобно на Земята е подложен на сезонни колебания. По-конкретно, на планетата са се редували влажни и сухи сезони, което е довело до наводнения и последващо пълно изсушаване в някои региони. Предположението, че на Марс е имало сезони, добавя още един аргумент в полза на възможността за съществуване на живот на планетата в миналото.

Неотдавнашните дискусии се въртяха около съществуването на извънземен живот, отчасти предизвикани от показанията на един не особено убедителен бивш разузнавач, представени пред Конгреса на САЩ. Макар че фокусът на това свидетелство беше върху наличието на извънземен живот или НЛО, посещаващи Земята, трайният въпрос, произтичащ от приликата на Марс със Земята, беше дали на него някога е имало живот.

Интересно е, че тези кални пукнатини биха могли да предоставят допълнителни улики за наличието на живот на Марс. Молекули като РНК и протеини могат да се образуват в тези пукнатини при натрупването на вода, като по този начин се обединяват основните градивни елементи на живота.

И двата марсохода още усърдно търсят признаци на живот на Марс. Въпреки че окончателното потвърждение остава недостижимо, изглежда, че на всеки няколко месеца има нови открития, които укрепват връзките между Земята и Марс. Възможно ли е отговорът на дългогодишното ни търсене да е само въпрос на време?

Снимка: Unsplash

Виж още: Провал за Русия: космическият апарат Луна-25 се разби