Група британски инженери работят над създаването на космически харпун, който може да се използва за улавянето на стари спътници, които все още се намират на околоземна  орбита. С помощта на устройството се планира да бъдат изтегляни старите апарати и орбитата им да бъде свеждана до толкова ниско, че да могат безпроблемно да изгорят в земната атмосфера. Към момента харпунът се тества експериментално в лабораторията на компанията Astrium.

В момента на орбита около Земята има сериозно количество космически боклук, който представлява опасност както за Международната космическа станция, така и за новите спътници. Известни са повече от 22 000 такива обекта. Според оценките на специалистите съществуват също над 500 000 малки фрагмента с размери 1-10 см в диаметър, както и над милион останки, които са по-малки от 1 см. Въпреки скромните си размери, те също представляват опасност.

Харпунът е с дължина 30 см. Той ще бъде изведен в космоса чрез друг спътник, от който ще може да извършва изстрели от разстояние 20 метра до обекта.