След малко повече от девет години и над 5 млрд. изминати километри New Horizons достигна своята цел – доближи се максимално близо до Плутон – на около 12 500 км! Ако космическият кораб е оцелял при „срещата“ с планетата джудже, вече трябва да се отдалечава и да се отправя към Поясa на Кайпер.

В момента NASA няма връзка със сондата, тъй като преди достигането на целта апаратът премина в режим на събиране на данни. За съжаление ще трябва да изчакаме около 10 часа, за да разберем дали всичко е наред с мисията. След това NASA ще получи сигнал, ако всичко около New Horizons е наред, а заедно с него, ще дойдат и първите събрани данни. Цялото прехвърляне на информацията ще отнеме около 16 месеца. Камерата Lorri, с която е оборудван New Horizons, ще направи огромно количество снимки – някои от тях с резолюция 100 метра на пиксел. След като започне да се отдалечава, сондата ще сканира и петте естествени спътника на Плутон – Харон, Хидра, Стикс, Никта и Цербер. Въпреки че шансът апаратът да бъде унищожен от космически отломки е 1 на 10 000, рискът не трябва да бъде подценяван. Вижте и симулация на прелитането на New Horizons:

 

 

 

 

Към момента няма налични кадри от най-близката точка, до която се е приближил космическият апарат, а снимката, която виждате в началото на новината, е последната, получена от NASA, преди достигането до целта. Направена е от около 766 000 километра от планетата джудже. Представете си кадрите, осъществени от "едва" 12 500 км.

След днешната историческа среща мисията на New Horizons ще продължи. През август NASA ще определи следващата цел на сондата, въпреки че финалното решение за удължаване на срока на мисията трябва да бъде одобрено през 2016 година. Ако всичко с кораба е наред, най-вероятно обсъждането няма да бъде дълго, а New Horizons ще продължи с историческия си полет.