Първият човек, който се разходи на Луната – Нийл Армстронг, напусна този свят преди една година – на 25.08.2012 на 82 години. НАСА отбелязват годишнината с трогателен видео клип.

 

Талантлив пилот от военноморския флот, тест пилот и австронавт, Нийл Армстронг си осигури централно място в историята на 20.07.1969 г., когато се превръща в първия човек, който стъпва на Луната. Тогава той е командир на мисията Аполо 11.

 

НАСА публикуваха видео клип, който можете да видите по-долу, с песента „Tranquility Base” (мястото, на което Армстронг и Алдрин приземяват лунния модул). Песента е дело на Ерик Брейс. Видеоклипът събира снимки от кацането на Луната.

 

Армстронг е роден на 5.08.1930 г. в Уапаконета, Охайо. Служи като пилот във военноморския флот между 1949 и 1952 г. Присъединява се към НАСА през 1955 г. Той работи като тестов пилот и управлява над 200 модела на различни летателни апарати, ракети, хеликоптери и хидроплани. Сред тях е и ракетен самолет X-15.

 

През 1966 г. Армстронг осъществява първата си успешна мисия като космонавт на борда на космическия кораб Джемини 8. Корабът се скачва на околоземна орбита с безпилотен обект – първи подобен експеримент в историята на космонавтиката. Това се случва три години преди Аполо 11 и кацането на Луната.

 

Нийл Армстронг напуска НАСА на 1.08.1970 г. До 1979 г. се занимава с научна работа и преподава в Университета на Синсинати, Охайо. След този период започва работа в частния сектор. Първоначално е говорител на Крайслер, след това на Асоциацията на банкерите в САЩ. Към средата на 80-те години на 20 в. става член на борда на директорите на някои от най-големите американски корпорации: Computing Technologies for Aviation, Marathon Oil, Learjet, Cincinnati Gas & Electric Company и др. До края на 2006 г. работи като консултант на хонорар в няколко по-малки фирми.

 

Нийл Армстронг се пенсионира като говорител и представител на борда на директорите на EDO Corporation през 2002 г.

 

Тагове: