Благодарение на космическия телескоп "Кеплер", търсенето на подобни на Земята планети в други слънчеви системи на нашата галактика бе изключително интензивно през последните години. Той помогна за намирането на интересни открития, които водят до още по-интересни заключения, свързани с наблюдението на звездите по-отблизо. "Кеплер" обаче е частично повреден и двa от четирите жироскопа, които насочват окото му към точно определени части на звездния свят не работят. Сега от NASА обявиха, че прекратяват опитите си да го поправят и ще го използват за други наблюдения, въпреки, че ще бъде невъзможно да го насочват към конкретни места - за целта са нужни поне 3 работещи жироскопа.

 

Всички опити за поправяне на телескопа до момента са увенчани с неуспех. Едното "въртящо се колело" спря да работи през 2012 година, а другото - през май тази година. Все още обаче работещите жироскопи и орбитални двигатели могат да се използват за изследвания в Космоса. "Кеплер" ще продължи да следи за приближаващи астероиди, промени и изменения, свързани с екзопланетите и други подобни наблюдения. 

 

"Мисията Кеплер" стартира през 2009 година и цялостната цена за задвижването на проекта e 600 милиона долара. Задачата му беше да следи над 100 000 звезди подобни на Слънцето, видими в съзвездията Лебед и Лира. Мисията ще продължи и тази година с допълнително отделени от NASA 18 милиона долара. До този момент "Кеплер" е събрал количество данни, което ще се обработва в следващите две години. Едно от най-важните открития на "Кеплер" беше, че в крайзвездната зона се намират обитаеми планети, където водата се поддържа в течно състояние и където може да се поддържа живот. Според  Джон Грюнсфелд обаче най-интересното, открито от него, ще достигне до нас през следващите две години на анализ на събраните данни.