В началото на годината лично президентът на САЩ Барак Обама издаде заповед към американската космическа агенция NASA за „залавянето“ на астероид!

 

Идеята за хващането на астероид изглежда изключително невероятна и NASA трябва да се справи със задачата и да залови такъв, като го пусне в лунна орбита около Земята до 2025 година. Може би такава мисия ви изглежда като научна фантастика или като сценарий на холивудски филм, но явно САЩ искат това да се случи възможно най-скоро.

 

Евентуалната пилотирана мисия до Марс ще бъде много по изгодна, ако космическият апарат стартира от околоземна орбита. Това е и причината проектът на стойност 11,5 милиарда долара да бъде осъществен.

 

В нова серия от концептуални изображения и видео NASA разкрива още детайли около мисията като например, че иска да използва йонни двигатели, с които да отклони астероида от траекторията му и да го насочи към лунната орбита. След успешното му позициониране капсулата Orion с екипаж астронавти на борда ще може да достигне астероида за около девет дни. След което ще вземе проби от него и след 6-дневен престой и изследвания ще се завърне на Земята, правейки пълна обиколка на Луната, за да използва гравитацията й като ускорител.

 

Макар че още не е ясно към този момент дали Конгресът ще осигури достатъчно финансиране за NASA, агенцията не губи никакво време и изпипва всяка стъпка.

 

“Мисията ще ни позволи да развием по-добре нашите системи и технологии, за да можем да проучваме по-надалече от всякога – до астероид или Марс – места, за които човечеството само си е мечтало... но досега дори не е имало надеждата да посети”, казва администраторът на NASA Чарлз Болден.

“Ние сме на прага да бъдем способни да кажем на нашите деца и внуци, че сме почти там”, добави той.