При кацането на марсохода Curiosity инженерите от NASA тестваха възможностите на съществуващата технология за приземяване. Е, за следващите си мисии ще се нуждаят от нещо ново. За целта са комбинирали огромни свръхзвукови парашути с леки надуваеми „летящи чинии“, които да забавят скоростта на снижаващите се тежки обекти, които в бъдещето ще бъдат използвани за колонизация – жилищни модули за астронавти например.

Къде се крие проблемът? Марсианската атмосфера е с плътност, равна на около 1% от земната. Това означава, че въздушното съпротивление е много по-ниско, а терминалната скорост - по-висока. Фактът, че парашутите и другите механични средства за намаляване на скоростта са по-неефективни, а скоростите на падане - по-големи, е бил причина за провала на немалко мисии.

Името, избрано за съоръжението, е доста описателно - Low-Density Supersonic Decelerator (LDSD), в приблизителен превод "свръхзвуков забавител за ниска плътност". Прототипът вече е сглобен в тихоокеанския ракетен щаб на американската армия в Кауаи, Хавай и първият му тест е насрочен за 3 юни, съобщи Space.com.

 

Примерна графика на кацане с помощта а LDSD

 

Проектът LDSD се състои от един "свръхзвуков парашут" с диаметър малко над 30 м и два надуваеми SIAD-а (Supersonic Inflatable Aerodynamic Decelerators). Въпросните надуваеми "забавители" са с диаметри 6 и 8 м и изглеждат като форма за кекс, която ще увеличава аеродинамичната площ на модулите, за да се увеличи и челното им съпротивление. Те ще се активират при 4200 км/ч, намалявайки скоростта на заход до около 2445 км/ч, когато огромният парашут ще може да издържи натоварването.

 

Установката за първия ест на LDSD. Снимка @Space.com

 

Тестът ще се състои от издигане на модел на ракета до 55 км височина, където плътността на атмосферата е достатъчно ниска, за да може да се симулира навлизане в марсианската. При падането обратно LDSD ще опита да намали скоростта до такава, при която може да се осъществи кацане на Червената планета.

Ще бъдат ли достатъчни надуваемите приспособления, за да осигурят на човечеството възможност да се разходи по Марс, или NASA ще трябва да потърси нови решения на големите проблеми с инопланетните мисии? Ще разберем след седмица. А ще успее ли да приземи марсианска оранжерия?

Тагове: