Всички знаем, че заселването на Марс предстои – всъщност то ще стане реалност в рамките на 15-20 години. Сега за пръв път от NASA споделят точния план и всяка стъпка от действията, които трябва да се извършат, за да се случи това. Целта е до времето, когато настъпи момента човешки крак да стъпи перманентно на Червената планета, всичко да бъде подготвено максимално добре, за да няма инциденти.

 

Първата стъпка от подготовката включва Международната Космическа Станция, където вече се тестват технологии, предназначени за използване в Космоса за по-дълъг период от време. Ефектите, които пребиваването в Космоса има над човешкия организъм  все още се изследват, като най-вече се набляга на опити за превенция на атрофия на мускулите и олекотяване на костите на астронавтите. От NASA провеждат тестове на земята, симулирайки ситуация подобна на тази в космически условия и предвиждат специални физически упражнения, с които се цели да се избегнат проблемите.

 

След това ще се проведат серия мисии в дълбокия Космос, включително „улавянето“ на астероид и пренасочването му към орбитата на Луната. С помощта на капсулата Orion Multipurpose Crew Vehicle, на астероида ще се изпрати екип астронавти – те ще излетят с мощната ракета Space Launch System. По време на мисията ще се тестват най-новите космически костюми, които ще пазят телата на астронавтите от влиянието на околната среда, както и технологии, с които ще се събират проби от астероида и ще се изследват на Земята.

 

Ще продължи и редовното изпращане на роботи към Марс. В момента Curiosity е там, събирайки ежeдневно данни от повърхността и измерващ радиацията, така че отиващите заселници през 2030 да имат съвсем ясна представа какво ги очаква. Следващият робот, който ще замине, се казва Mars 2020 Rover и той също ще събира проби и ще търси следи от живот в миналото на планетата. От NASA се надяват до момента на заселването, астронавтите да бъдат много по-уверени в способностите си за пребивавне там, а знанията ще бъдат достатъчни, за да мислят вече за обитаване и на други планети.