NASA е получила сигнал от космическия апарат "Вояджър 2", с който случайно е изгубила връзка на 21 юли.

Комуникацията с известния космически апарат, който е изстрелян през 1977 г. и в момента се намира на около 12.4 милиарда мили (19.9 милиарда километра) от Земята, е прекъсната, след като NASA "по невнимание" му е изпратила команда, която е накарала антената му да се насочи на 2 градуса от Земята.

Миналата седмица NASA съобщи, че контактът трябва да бъде възстановен през октомври, когато "Вояджър 2" се преориентира в рамките на редовна маневра. Но сега има надежда, че комуникационната връзка може да бъде възстановена много по-рано.

Космическата агенция разкри, че по време на редовното си сканиране на небето нейната мрежа Deep Space Network е успяла да получи сигнал - описан като "нещо като чуване на сърдечния ритъм на космическия кораб" - от "Вояджър 2", което потвърждава, че космическият кораб все още излъчва, както се очаква.

Сега инженерите планират да изпратят команда на "Вояджър 2", за да го накарат да насочи антената обратно към Земята. "Ако това не проработи, ще трябва да изчакаме до октомври, когато бордовият софтуер на космическия апарат автоматично ще му каже да възстанови посоката си", споделят от NASA.

Коментирайки развоя на ситуацията, Сюзън Дод, ръководител на проекта Voyager, каза: "Потърсихме помощта на групите [Deep Space Network] и Radio Science, за да проверим дали можем да чуем сигнал от "Вояджър 2". Това се оказа успешно, тъй като виждаме сигнал от космическия апарат, наречен "сърцебиене". Така че знаем, че космическият апарат е жив и работи. Това повдигна духа ни".

"Вояджър 2" се отдалечава от Земята през последните 46 години. През 1998 г. инженерите изключват несъществените инструменти на космическия апарат, за да могат да пестят енергия. Смята се, че данните от поне някои от все още функциониращите инструменти ще могат да се получават поне до 2025 г., макар че това, разбира се, зависи от възобновяването на редовната комуникация.

"Вояджър 2" стартира само няколко месеца преди "Вояджър 1", който все още работи и поддържа връзка с NASA. И двата космически апарата изследват места, където досега не е летяло нищо от Земята.

През август 2012 г. "Вояджър 1" влезе в историята, когато навлезе в междузвездното пространство, последван от "Вояджър 2" през ноември 2018 г.

Основната мисия се фокусира върху изследването на Юпитер и Сатурн. Вояджър 2 продължи да разглежда отблизо Уран и Нептун и е единственият космически апарат, който някога е посещавал тези външни планети. Сега му предстои да изследва най-отдалечения край на слънчевата област и още по-далеч.

Снимки: NASA

Виж още: Новата стрийминг услуга идва този път от NASA