На 20 декември Европейската космическа агенция ESA публикува снимка, направена с помощта на стерео камерата (HRSC), инсталирана на борда на орбиталната космическа сонда Mars Express (MEX). Заснет е ледник, заемащ на практика цялото дъно на кратерa Корольов, намиращ се на северното полукълбо на Марс.

Миналата година той премина над кратера и засне няколко кадъра с висока резолюция. Европейската космическа агенция комбинира сега 5 от тях и показва кратера в цялата му изящна пълнота. Друга комбинация показва цветна топографска карта с височините на кратера и заобикалящата го равнина.

Диаметърът на кратера Корольов, разположен в дюнното поле Олимпия (Olympia Undae), е 84 километра. Цялото му дъно е покрито с воден лед, който остава там целогодишно. Дебелината на ледника в центъра на кратера достига 1,8 километра. Охладеният от ледената шапка въздух, ограничен от височината на кратера, остава в ниското и ледът никога не се стопява.

По своя обем марсианското езеро е сходно с 7-мото най-голямо езеро на Земята - Голямото Мече езеро в Северна Канада, чийто воден обем е около 2236 km3.

Кратерът Корольов е кръстен на бащата на съветската космическа програма - Сергей Корольов.. Според последните проучвания, ледената покривка на кратера се е формирала заедно с него, като той не е бил изпълнен с вода от съществуващите преди 2 милиарда години.

 

Тагове: