Апаратът InSight се приземи на повърхността на Марс миналия понеделник. Оттогава той изпрати няколко свои снимки от Червената планета и вече се готви да стартира научната си дейност там. Но InSight направи първия си голям принос още преди това. За първи път до Земята достигат аудио записи на ветровете на Марс.

Аудиото е прихванато както от сензора за измерване на въздушното налягане на InSight, така и от неговия сеизмометър. Сензорът за налагане директно засича въздушните вибрации, докато сеизмометърът записва вибрациите, причинени от контакта на вятъра със соларните панели на InSight. Според учените скоростта на марсианските ветрове е между 16 и 25 км/ч.

Тук публикуваме три записа на вятъра, уловени от InSight. Първият е оригиналното аудио на марсианските ветрове, записано от сеизмометъра на InSight. За да го чуете, използвайте слушалки или качествен субуфер, защото звукът е на много ниски честоти. Вторият запис е с изкуствено повишен с две октави звук. А третият е уловен от сензора за измерване на въздушното налягане на космическия апарат.

Тагове: