Приблизително след 3 часа българско време тази нощ в близост до Земята е прелетял голям астероид с големина приблизително 570 метра, като небесното тяло се е разминало с нас на разстояние 10.6 милиона километра, съобщава Центърът за откриване на малки планети и астероиди към Международния съюз на астрономите.

Даденото небесно тяло принадлежи към класа от т.нар. Атир астероиди и е бил открит през март 2015 година от астрономите в обсерваторията Pan-Starrs 1. Астероидът е кръстен 2015 DR215, като веднага е попаднал в списъка с опасните астероиди. Според астрономите размерът му може да бъде от 180 до 570 метра.

Представителите на групата Атири принадлежат към списъка на околоземните астероиди, които никога не се отдалечават от Слънцето на разстояние повече от една астрономическа единица. Това е много малка група от небесни тела, в която влизат едва 16 обекта, орбитите на които не са много добре изучени. Именно поради тази причина преминаването на такъв астероид представлява огромен интерес за астрономите, които активно следят за подобни небесни „камъни“ с цел да разберат дали те представляват опасност за нашата планета.