Опасността от внезапен сблъсък на астероид със Земята винаги е повод за притеснение за космическите агенции и съществуват различни планове относно това, как може да бъде предотвратен подобен инцидент. Русия например има съвсем директен подход и възнамерява направо да използва междуконтинентални балистични ракети, за да не се повтори случка като експлозията на метеорит над Челябинск през 2013 г., когато бяха ранени стотици хора.

За целта Москва ще прибегне до модифицирани балистични ракети, които да бъдат пригодени за прихващане и унищожаване на астероиди с диаметър от 20 до 50 метра. Мотивацията за подобен ход е, че понякога астероиди с по-малки размери не могат да бъдат засечени, преди да е станало твърде късно, както показват събитията от 2013 г.

За процеса на модернизация на наличните ракети ще бъдат необходими няколко милиона долара, а руските власти предвиждат да проведат тест върху астероида Апофис, който се очаква да прелети относително близо до Земята.

"Руският план е необмислен и потенциално опасен. Съществуват и други начини да се справим с астероидите", коментира Хенри Мелош, професор по астрофизика от университета Пардю. Той припомня, че стратегията на NASA предвижда изваждане на астероидите от тяхната орбита, преди да се достигне до сблъсък.

Виж още: Япония изведе в орбита обсерватория за черни дупки

Тагове: