Астрономи от Тексаския университет в Остин откриха най-масивната черна дупка. Откритието е направено с помощта на телескопа Hobby-Eberly в обсерваторията Мак Доналд. Учените твърдят, че масата на черната дупка превишава 17 милиарда пъти тази на нашето Слънце. Освен това нейната маса съставлява 14 процента от масата на галактиката. Това е доста необичайно, тъй като по принцип на черните дупки се падат едва 0.1 процента от масата на галактиката.

Свръхмасивната черна дупка се намира в галактиката NGC 1277, разположена на разстояние 220 милиона светлинни години в съзвездието Персей. Това е сравнително неголяма галактика. Масата й е 10 пъти по-малка от тази на Млечния път. Въпреки скромните размери на NGC 1277, черната дупка, която се намира в центъра й, е 11 пъти по-голяма от диаметъра на орбитата на Нептун.

„Това наистина е необичайна галактика. Тя почти изцяло се състои от черна дупка. Възможно е това да е първият обект в нов клас системата галактика-черна дупка", коментира астрономът Карл Гебхарт от Тексаския университет.