Черните дупки са едни от най-екзотичните обекти във Вселената, но не се виждат, нито могат да бъдат фотографирани. Сега международна група от учени възнамерява да направи първата в света снимка на черна дупка, използвайки глобална мрежа от множество телескопи. Мрежата е наречена Event Horizon Telescope, а учените, които ще работят по проекта, вече са стартирали дейност и обсъждат координирането на предстоящите си действия, определят целите и избират методите на работа.
Провеждането на наблюдение на черна дупка и получаването на нейна снимка ще има важно значение за науката. С помощта на получените данни ще могат да се потвърдят определени аспекти на Общата теория на относителността на Айнщайн. Ако надеждите на астрономите се оправдаят, то на получените снимки ще може да се види завихрянето на газ, космически прах и други материи, попадащи в тъмното отверстие на черната дупка.
Стартирането на първите наблюдения е планирано за периода 14-22 март тази година. В него ще участват четири телескопа - Combined Array for Research in Millimeter-wave Astronomy в Калифорния, Submillimeter Telescope на Аризонската радио-обсерватория, James Clerk Maxwell Telescope на Хаваите и Submillimeter Array на върха на вулкана Мауна Кеа в Хаваите.

Тагове: