Астрономи откриха междинното звено между черните дупки и белите джуджета. Това става ясно от научна статия в списание Science, чието резюме е достъпно на сайта Space.com.

Когато звездите изразходват цялото си налично водородно гориво, техните вътрешни слоеве колапсират. Процес, при който масата на светилата определя какви ще станат в бъдеще: черни дупки, неутронни звезди или бели джуджета. По-масивните звезди се превръщат в един от първите два класа обекти, а по-малките - в бели джуджета.

Доскоро обаче учените не можеха да си отговорят на въпроса, какво се случва с онези светила, които се намират на границата между голяма и малка маса. Авторите на новото изследване са наблюдавали два обекта, които имат маса между 7 и 10 слънчеви маси. Това означава, че те са достатъчно малки, за да не могат да се превърнат в черна дупка, но и достатъчно масивни, за да не станат бели джуджета.

Оказва се, че атмосферата на двете звезди SDSS 0922+2928 и SDSS 1102+2054 се отличава с високо съдържание на кислород. Това ги отличава от типичните бели джуджета, при които преобладава въглеродът и ги превръща в съвсем нов клас звезди.

Тагове: