Астрономите откриха масивен звезден куп, който се явява и дом на около стотина черни дупки. Подобно явление досега се считаше за невъзможно. Кълбовидният звезден куп NGC 6101 се намира на 47600 светлинни години от Земята и се върти около центъра на Млечния път.

Използвайки компютърно моделиране, учените са картографирали разположението и плътността на звездите в клъстера. Според гравитационното въздействие на видимите звезди те са направили извода, че там съществуват поне стотина черни дупки, повечето с маса, по-голяма от тази на Слънцето. "Сега знаем къде може да открием голям брой черни дупки, които ще помогнат за тяхното по-добро разбиране, както и на тяхната физика", казва Миклош Пютен - астрофизик от университета Сурей в Англия.
В момента учените смятат, че NGC 6101 може би не е плътен звезден куп, иначе черните дупки в него биха били прекалено близо една до друга, взаимодействайки си гравитационно. Учените изучават внимателно този кълбовиден звезден куп, като вече е ясно, че звездите, намиращи се там, не са твърде стари, така че изглежда космическото образувание е сравнително младо на възраст. Въпреки многото теории все ще никой от учените не е успял да обясни явлението, като надеждите за това са в следващите задълбочени анализи.