Международен екип учени, оглавяван от астрономи от Университета в Шефийлд, откри звезден куп на разстояние 170 000 светлинни години от Земята, който съдържа най-голямата група от масивни звезди, на които сме се натъквали до момента.

Откритието повдига множество нови въпроси относно образуването на масивните звезди и отново доказва, че остаряващият телескоп "Хъбъл" все още има доста добри възможности. Звездният куп, наречен R136, е с висока плътност и диаметърът му е само няколко светлинни години. Той се намира в мъглявината Тарантула в рамките на Големия магеланов облак, който е сателитна галактика на нашия Млечен път.

Според учените, в този млад куп се намират много изключително масивни, горещи и ярки звезди, чиято енергия се излъчва най-вече в ултравиолетово, поради което "Хъбъл" е успял да засече находката именно заради ултравиолетовите емисии. Девет от звездите в него са със 100 пъти по-голяма маса от тази на Слънцето.

Това обаче не е достатъчно, за да бъде изместен рекордьора R126a1 - най-голямата звезда в познатата ни вселена също се намира в мъглявината Тарантула и има повече от 250 слънчеви маси.

Виж още: NASA разработи нова система за спътниково измерване на Земята

Тагове: