Австралийската компания EOS Space Systems има ново решение на проблема с космическия боклук. Специалистите от фирмата предложиха на конференцията на Европейската космическа агенция, състояла се преди дни, да се използва лазер за предотвратяването на сблъсъка на отломки с други обекти. Новият метод може да се изпробва в продължение на следващите няколко години.

„Разработваме система за проследяване, използваща лазери, с чиято помощ може да следим за неголеми обекти чрез лазерни далекомери с висока точност", коментира президентът на компанията Крейг Смит. Той допълва: „Ако бомбардираме целта с достатъчно количество фотони, можем получим малка промяна на скоростта й. Ако скоростта на обекта се промени в продължение на например 24 часа, ще получим 100-метрово изместване на положението на обекта и ще предотвратим сблъсъка с други обекти."

По думите на представители на компанията, най-ефективният метод за справяне с космическия боклук към момента е именно избягването на сблъсъка с космически отломки. Това е евтино и ефективно временно решение, което не изисква загуба на много време.