Днес NASA ще се опита да осъществи осмото успешно кацане на изследователски апарат на повърхността на Марс с геологичния робот InSight. За разлика от любимия на всички роувър Curiosity, който вече очаква новия си събрат с нетърпение (следете Twitter профила му), InSight, чието пълно име е Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy, and Heat Transport, няма да снима повърхността на Червената планета. Той ще изследва вътрешността на Марс и неговите открития ще помогнат на учените да отговорят на въпроси за формацията, еволюцията и съдържанието на почвата на съседната ни планета.

680-килограмовият робот ще навлезе в тънката атмосфера на Марс около 22:00 българско време със скорост от почти 20 хил. км/ч. За да забави приземяването си, апаратът ще използва свръхзвуков парашут с диаметър от 12 метра и ще активира тръстърите за спускане, за да забави скоростта си до само 8 км/ч, преди накрая да изкара шокоабсорбиращите си крачета.

Безопасното кацане на InSight е ключово за запазването на ценната му екипировка, която включва супер чувствителни сеизмометри (за засичане на марсотресения), 45-сантиметрова самопробиваща топлинна проба (за измерване на температурата на планетата) и петпръста “ръка” за поставяне на горните два уреда на повърхността на планетата. Ако екипировката бъде повредена по някакъв начин при кацането на InSight, мисията на робота ще бъде компрометирана и дори сметната за провал.

Ще стискаме палци на InSight да кацне благополучно на Марс! Може да следите събитието на живо през стрийма по-долу. В 9 ще започнат интервюта с инженери и учени, направили мисията реалност, а час по-късно ще започне проследяването на кацането на InSight.

Живот на Марс – 5 причини „за“ и 5 „против“

Реалност или утопия. Може ли Илон Мъск да ни отведе на Марс?

10 мисии, които ни приближиха до Марс

Тагове: