Амбицията на Илон Мъск да се отправи към Марс е добре известна. Лидерът на Tesla заяви, че има 70-процентов шанс това да се случи до края на живота му. В интервю за документалната поредица Axios на HBO Мъск сподели, че “последните няколко научни пробива” правят преместването му на Червената планета наистина възможно.

Ексцентричният инженер също така отхвърли идеята, че пътуванията до Марс ще са запазени само за богатите. Той не пропусна да подчертае и че едно такова пътуване вероятно ще бъде за постоянно. Дори хора да стигнат до Червената планета в близко бъдеще, те ще трябва да изкарат остатъка от живота си в изграждане на станции и борба за оцеляване на суровата планета. Макар завръщането на Земята да е теоретически възможно, то не е гарантирано. Затова и по време на интервюто Мъск прави интересна аналогия с изкачването на Еверест и смята, че пътуването до Марс е въпрос най-вече на “предизвикателство”. И не всеки е готов за него.

Редно е да се запитаме обаче защо Мъск гледа толкова оптимистично на нещата? За 70-процентовия шанс за пътуване със сигурност допринася Starship - преименуваният BFR (Big F-ing Rocket) на SpaceX. А също и плановете на космическата компания на Мъск да започне с доставките на ресурси до Марс през 2022 и да стартира колонизацията на планетата през 2024. В сметките на Мъск вероятно са влезли скорошните развития при създаването на изкуствени хабитати, експерименти за отглеждане на посеви в симулирани марсиански условия и създаването на малки ядрени реактори, които да осигуряват нужната енергия за хабитатите.

Няма как да не се съгласим с Мъск, че пътуванията до Марс ще станат реалност. Въпросът отдавна вече е “Кога?”, а не “Дали?”. И последните научни пробиви наистина дават голяма надежда, че хора ще заживеят на Червената планета до края на живота на Илон Мъск.

Цялото интервю на Мъск за Axios може да видите тук:

Тагове: