NASA обяви официалния си план за това, как и кога ще приземи своята сонда InSight на Марс. Процесът ще приключи на 26 ноември, когато малкият космически пътешественик ще достигне повърхността на Червената планета, ако всичко дотогава върви по план.

InSight е съкращение за Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport и отбелязва най-новата мисия на NASA до Марс. Преди това агенцията обясни, че кацането на космически кораб на Марс не е лесно и поради тази причина едва 40% от опитите на човечеството са се оказали успешни. САЩ притежават отличието да са единствената държава с мисии, които са оцелели при кацане на планетата. Рекорд, който се надяваме да се разшири по-късно този месец.

Кацането на InSight ще бъде базирано на предишното успешно приземяване на сондата Phoenix с някои допълнения. За разлика от Opportunity, която вече няколко месеца е безмълвна след буря на Марс, InSight е проектирана да издържи дори при да кацне в сърцето на подобно явление.

Макар че събитието ще се случи на 150 милиона километра от Земята, изследователите ще узнаят веднага щом InSight кацне. Въпреки това от космическата агенция твърдят, че могат да минат до няколко часа, преди тази информация да бъде препратена.

В допълнение към обикновените радиосигнали, излъчвани от сондата, чифт малки космически кораби, плаващи зад InSight, ще помогнат да се предадат сигнали обратно на учените на Земята. NASA споделя, че те все още се считат за експериментална технология по това време; тази мисия ще помогне да се определи каква роля може да играе технологията в бъдещите пътувания.

Реалност или утопия. Може ли Илон Мъск да ни отведе на Марс?

---

10 мисии, които ни приближиха до Марс

Тагове: