SpaceX очерта плана си за позициониране на мрежа от интернет сателити около нашата планета. Компанията направи това по време на изслушване пред Сената на САЩ, като стартът на първия такъв сателит ще се случи през 2019 г., като всички трябва да са в орбита през 2024 г.

Вицепрезидентът на сателитна инфраструктура на SpaceX Патриша Купър каза, че компанията се стреми да създаде прототип на интернет сателита още през тази година. Този прототип ще бъде използван, за да се докаже, че той е в състояние да осигури интернет за жителите на Земята. Ако тестовете вървят успешно, SpaceX планира да започне изграждането на мрежата от сателити през 2019 г.

Компанията ще пуска допълнителни сателити на етапи до 2024, като на този етап Купър казва, че мрежата трябва да е достигнала пълния си капацитет при честоти Ka- и Ku-обхвата. SpaceX ще използва собствените си Falcon 9 ракети, за да изпраща спътниците в ниска околоземна орбита.

Общият брой сателити ще е 4425, които ще летят в сравнително ниски височини между 1110 км и 1325 км. Компанията също така ще поддържа мрежата си от контролни центрове на земята. Системните актуализации на сателитите ще позволят те да работят с подходяща скорост въпреки технологичните промени през годините.