Днес за пореден път SpaceX успешно приземи своята Falcon 9 ракета на твърда почва след стартирането й от Кейп Канаверал, Флорида. Това е четвъртият път, когато SpaceX успешно приземява своята ракета на суша, и десетият път, когато използва повторно ракета след старта.

Днешната ракета всъщност изстреля таен шпионски спътник наречен NROL-76 на Националната разузнавателна служба на САЩ. Това е първата мисия, в която SpaceX служи на американските военни, след като получи сертификат за изстрелване на сателити за ВВС през 2015 г.

Тъй като това е военен сателит, не се знае какви са точните параметри на днешната мисия. Също така изстрелването и кацането на ракетата беше до известна степен режисирано, за да няма пряка информация за траекторитята.

Не е ясно кога ще е следващата мисия на SpaceX с употребявана Falcon 9 ракета, но ВВС на САЩ посочва, че това със сигурност няма да е последната. В крайна сметка, SpaceX се надява да използва своите Falcon 9 ракети по-често и драстично да намали времето за подготовка на превозното средство за друга мисия. Миналият месец, главният изпълнителен директор на SpaceX, Илон Мъск заяви, че иска ракетите да са готови за полет до 24 часа след успешно кацане. Това би било невероятно постижение и би превърнало изстрелването на космически апарати в космоса ежедневие и изключително евтина дейност.

Оцени:
Рейтинг: 4
Тагове:
Още от HiEnd

Как точно захарите спомагат развитието на рак? Вече имаме отговор

86 | 18.10.2017