След повече от две години на приземяване на ракети след полет SpaceX най-сетне изстреля една такава използвана ракета повторно, предава The Verge.

Falcon 9s изведе комуникационен сателит от космодрума Кейп Канавъръл във Флорида и по-късно кацна успешно на малка платформа в Атлантическия океан. Това е първият път в историята, когато част от комерсиална космическа ракета е използвана успешно в две мисии и има възможност да бъде използвана и в трета.

На борда на сателита има Ku-честотна апаратура с 55 транспондера с 36MHz еквивалент, от които 27 са допълнителни. Сателитът ще изпълнява различни мисии в орбита, една от които ще е да осигурява покритие над Латинска Америка. Мощните излъчватели на SES-10 ще подсигурят телевизионно излъчване директно-до-дома за ТВ дистрибутори, както и капацитет за мобилни услуги.

SES-10 ще замени капацитет на друг SES сателит на 67 Запад и ще осигури допълнителен трансфер над Мексико, Централна Америка, Южна Америка и Карибския басейн.

Първата степен на ракетата беше използвана за първи път през април 2016 г. при изстрелването на капсулата Dragon към Международната космическа станция с мисия за снабдяване на станцията с провизии.

Това е и голямото доказателство, че планът на Илон Мъск не само работи, но е приложим в практиката.

"Това в крайна сметка ще доведе до огромна революция в космическите полети", обяви самият той.

До този момент практически всички орбитални ракети са еднократни и реално биват захвърляни, след като си свършат работата. Възможността корпусът на ракетата да се запази и използва за нови полети ще доведе и до значителни спестявания на средства. SpaceX работи по идеята още от 2011 г.

На свой ред, сателитът SES-10 бе построен от Airbus Defence and Space и се базира на платформата Eurostar E3000. Сателитът разполага с плазмено-електрически двигател за маневриране в орбита и химически двигател за първоначално набиране на височина.