Вчера от NASA обявиха, че телескопът „Кеплер“, който търси планети, подобни на Земята, ще бъде пуснат в хиберниращ режим, защото горивото на космическия апарат е почти свършило.

Още през март космическата агенция предупреди света, че това може да се случи много скоро. Oще в понеделник от NASA са забелязали огромен спад в нивото на горивото на космическия кораб.

Засега „Кеплер“ приключва със събирането на научни данни. Космическият телескоп ще бъде пуснат в отпуска до 2 август, когато цялата информация, която е събрал през последните 51 дни, ще бъде изтеглена към екипа на Земята.

От 12 май „Кеплер“ се е фокусирал в една част от небето в посока съзвездието Рак. Тази зона е била наблюдавана от телескопа и през 2015 година. Последните събрани данни ще помогнат на учените да разберат кои космически тела от списъка с кандидати, направен през 2015, в действителност са екзопланети.

В началото на август телескопът ще бъде събуден и антената му ще бъде насочена към Земята, за да може данните от него да бъдат изтеглени. Ако всичко мине по план, следващата мисия на „Кеплер“ ще започне на 6 август, докато горивото не свърши изцяло.

„Кеплер“ е открил над 2650 екзопланети

Телескопът е изстрелян в Космоса още през 2009 година и функционира много над 3-годишния срок, който са му давали експертите. Благодарение на „Кеплер“ досега са открити 2650 планети.

Въпреки че мисията на космическия апарат приключва скоро, има купища данни, които тепърва трябва да се анализират, които от Космическата агенция ще продължат да финансират и подкрепят. Според NASA благодарение на "Кеплер" има материал за над хиляда научни публикации.

Тагове: