NASA изстреля сондата InSight, която ще изследва Марс в дълбочина, съобщиха световните информационни агенции.

Сондата InSight бе изстреляна на борда на високата колкото 19-етажна сграда ракета Аtlas 5, малко след 4 часа местно време. 90 минути по-късно “товарът” бе освободен и пое на дълго 484 милиона километра пътуване, което трябва да продължи половин година.

Основният апарат на борда на InSight е френски сеизмометър, който трябва да засече и най-слабите марсотресения. Той ще бъде поставен на повърхността от специална “ръка” и е толкова чувствителен, че може да регистрира сеизмична вълна с размер едва 50% от радиуса на водороден атом.

Мисията е с бюджет 1 млрд. долара. В нея участват също учени от Франция, Германия и други европейски държави.

Предишни мисии на NASA са изследвали повърхността на Червената планета, докато новата иска да погледне под прашната й обвивка и да отговори на въпроса как са се образували различните форми на планетата.

Освен InSight, която беше основната цел на изстрелването, в Космоса бяха изведени и два малки сателита - всеки от тях с размер на кутия за обувки. CubeSats са стандартни малки сателита, които се използват често за събиране на различни данни от Космоса. Повечето от тях се позиционират в ниската земна орбита, но тези двата поемат към по-дълбокия Космос и ще следват сондата през цялото й пътуване. Когато InSight кацне на Марс през ноември, те ще подпомагат комуникацията със Земята. Важното е да се отбележи, че те не са от съществена важност за мисията, а по-скоро от NASA искат да проверят дали тези малки устройства могат да се справят с такава задача.

Тагове: