Отново бе съобщено, че пускането на наследника на легендарния телескоп на NASA „Хъбъл“ - James Webb Space Telespoce, ще бъде забавено поради човешки и технически грешки. Според най-смелите и оптимистични очаквания на NASA трябваше да видим James Webb в действие още тази година. В сряда обаче от космическата агенция споделиха, че това няма да се случи преди март 2021 г.  

Телескопът, кръстен на Джеймс Уеб, човека, при чието управление NASA е направила може би най-много за науката, ще бъде най-мощният правен досега… 100 пъти по-чувствителен от сегашния „Хъбъл“. Астрофизиците вярват, че благодарение на него ще могат да видят най-старите галактики - тези, които са формирали Вселената в началото.

През март за пръв път разбрахме, че телескопът няма да е готов до края на годината. „Премиерата“ му беше отменена за май 2020 г. Изглежда за три месеца обаче NASA са се изправили с още препятствия, които изглежда не могат да се преодолеят толкова лесно.

Космическата агенция обаче не изглежда да е притеснена от този факт. Те казват, че при такива сложни технологии винаги може да възникнат проблеми и първоначално дадените срокове да се удължат.

Проектът на NASA, който те извършват с помощта на Европейската и Канадската космическа агенция, първоначално беше оценен на стойност 3.5 млрд. долара. Цената му обаче скочи на 8 млрд. долара след последното удължаване на срока, така че нищо чудно скоро сумата да се увеличи отново.

В крайна сметка обаче целта на NASA е да построи този телескоп. Кога и на каква цена не е толкова важно в случая. Защото дори това да стане след 2 години, учените знаят, че благодарение на този телескоп ще открият отговори на много въпроси за Вселената. Така че вложените средства и време определено си заслужават.

Тагове: