Компанията Axiom Space обяви състава на първата изцяло частна мисия в околоземна орбита. И той е доста колоритен. В него влизат вторият най-стар човек, който иска да лети в Космоса; вторият израелец в Космоса, единадесетият канадец и първият бивш космонавт на NASA, който ще се завърне в околоземна орбита.

Историческият полет на Axiom Space се провежда по договорка на компанията с NASA.

Мисията на Axiom Space трябва да отведе нейните клиенти с кораба Space X Dragon до МКС, като на борда ще бъдат личности като бившия боен пилот от израелските ВВС Ейтан Стибе и Майкъл Лопес-Алегрия, който вече има почти 260 часа, прекарани в Космоса с мисии на NASA и в момента е вицепрезидент на Axiom Space. Там ще бъде и американският предприемач Лари Конър, който е летял на 16 различни самолета и сега ще пилотира кораба. С това той ще се превърне в първия частен космонавт, който ще пилотира космическа мисия. Все пак дизайнът на капсулата Dragon е такъв, че тя може да лети самостоятелно и човешката намеса се налага само в извънредни ситуации.

Според това, как протичат другите дейности на МКС, мисията на Axiom Space може да стартира през януари 2022 г. Когато това стане, 71-годишният Конър ще стане вторият най-възрастен човек, летял в Космоса, изпреварен само от покойният Джон Глен, който направи второто си космическо пътуване на 77-години. Цената на космическото удоволствие не е обявена, но вероятно едно пасажерско място струва доста милиони щатски долари.


Снимка: shutterstock

Виж още: Adidas vs. Nike – изкуствен интелект vs робот

Тагове: