Космическият кораб Orion на Lockheed Martin e вече една стъпка по-близо до това да отведе хора на Луната. Оръжейният гигант завърши сглобяването и тестването на Orion и прехвърли капсулата на NASA в навечерието на първата мисия Artemis, насрочена за по-късно през годината. На този етап основната работа по Orion е приключена и предстоят най-вече довършителни работи по горивото и системата за изстрелване, преди корабът да бъде качен на ракетата SLS.

Първата мисия по програмата Artemis ще бъде без екипаж. Orion ще обиколи Луната, за да се тестват системите на капсулата и на самата ракета пред изстрелването на Artemis II, която ще бъде първата мисия с астронавти на борда. Едва с Artemis III е предвидено хората да кацат на лунната повърхност.

Въпреки че това е важен крайъгълен камък за Orion и създателите му, той идва в момент, когато за бъдещето на програмата се задават много въпроси. Най-новият бюджет, предвиден от Конгреса, няма да стигне за всички разходи по кацането на Луната през 2024 г. и новата администрация в Белия дом вероятно ще остави Artemis на заден план за сметка на икономическото възстановяване и борбата с пандемията. Artemis I най-вероятно ще бъде изстрелян, но няма да е неочаквано, ако Orion не бъде използван дълго време след това.

Снимки: Lockheed Martin

Виж още: Kриптовалутата Libra на Facebook може да дебютира в ограничена форма в началото на 2021 г.

 

Тагове: