Слънчевото затъмнение е особен феномен, който става повод за изключително разнообразни дискусии. И докато някои от нас са имали късмета да го наблюдават, то други трябва да поизчакат известно време или да пропътуват известни километри. Но сега за нетърпеливите NASA сподели уникални кадри, на които се вижда слънчево затъмнение, заснето от марсохода Perseverance от повърхността на Марс. Видеото е заснето от камерата Mastcam-Z на Perseverance по-рано този месец и показва Фобос, луната на Марс, минаваща през лицето на Слънцето.

 

Това, което знаем за Фобос, е, че той е по-вътрешният и по-големият от двата естествени спътника на Марс. Той е дълъг около 17 мили (27 км), а общият му размер го прави около 157 пъти по-малък от нашата Луна. Небесното тяло обикаля на около 3700 мили (6000 км) над марсианската повърхност, като пълната орбита отнема само 7 часа и 39 минути. Наблюдението на Фобос дава възможност на учените да научат повече за неговата орбита и как гравитацията му влияе върху марсианската повърхност - действие, което влияе върху кората и мантията на планетата. По-специално Фобос се доближава до Марс и се очаква да се разбие в планетата след десетки милиони години. Това не са първите снимки на Фобос - преди осемнадесет години двойните роувъри на NASA Spirit и Opportunity успяха да го уловят по време на слънчево затъмнение, докато Curiosity, който продължава да изследва Марс и днес, също използва една от бордовите си камери, за да заснеме подобни кадри. Но видео като това винаги е истинско удоволствие за учените на Земята.

„Знаех, че ще бъде добре, но не очаквах да бъде толкова невероятно“, каза Рейчъл Хаусън от Malin Space Science Systems в Сан Диего, един от членовете на екипа на Mastcam-Z, който управлява камерата. Хаусън обясни, че въпреки че Perseverance винаги изпраща кадри с по-ниска разделителна способност, които предлагат предварителен преглед на предстоящите изображения, в този случай високата разделителна способност е наистина изненадваща.
Освен заснемането на видео на слънчеви затъмнения Perseverance продължава стремежа си да търси доказателства за древен микробен живот на Червената планета, като в същото време събира скални проби за завръщане на Земята чрез бъдеща мисия.

Снимки: NASA

Виж още: Вижте снимката на марсиански кратер, която сякаш е отпечатък от извънземно

Тагове: