Внимавай, Марс! Земляните планират да стъпят с ботушите си там до 2040 г. и може би вече имаме финансиране, за да го направим реалност.

Неотдавнашният доклад на NASA разкри плана на агенцията да върне хора към звездите и да изследва Космоса. Това е подкрепено от искане за бюджет до Белия дом от 26 милиарда долара през 2023 г. за подпомагане на финансирането на различни програми за проучване.

"Нашата цел е да приложим това, което сме научили, живеейки и работейки на Луната, и да продължим след това в Слънчевата система. Нашият план е хората да отидат на Марс до 2040 г.", казва администраторът на агенцията Бил Нелсън по време на презентацията.

Първата стъпка е работа към лунните мисии на програмата Artemis, за които NASA казва, че ще изпратят хора на Луната. От там планът е да се изгради базов лагер, който да подпомогне по-нататъшните проучвания и изследвания на повърхността на Луната, както и орбитален космически кораб Gateway.

През 2024 г. трябва да видим екипаж от астронавти обратно в орбита, а след това още едно кацане на Луната до 2026 г., за да продължат изследванията си. Оттам NASA има подробни планове до около 2027 г., където се планират по-нататъшни кацания като част от лунните мисии на Artemis през следващите години. Всичко това вероятно ще бъде направено с други партньори като SpaceX и това, което научим там, ще помогне за целите на NASA да изпрати хората на Марс през следващите две десетилетия.

Бюджетът също ще бъде разпределен за области, за които невинаги се мисли, щом става въпрос за изследване на Космоса. Докато около 822 милиона долара са планирани за връщане на проби от почва от Марс, а 480 милиона долара са предназначени за изследване на Луната с роботи, 500 милиона долара са предвидени за подпомагане на разработването на по-екологично устойчиви авиационни стратегии.

Изследването на Марс в момента се извършва от роботи като марсохода Perseverance и хеликоптера Ingenuity. Това дава възможност на учените тук, на Земята, да направят възможно най-много изследвания, преди да стъпим наистина на друга планета.

Снимка: Pikrepo

Виж още: На 1 април ще се разминем с един съвсем истински и потенциално опасен астероид