Въпреки че снимката на кратера не е нова (тя е заснета в рамките на научния експеримент с висока разделителна способност HiRISE на Mars Reconnaissance Orbiter на 8 септември 2021 г.), NASA я публикува в Instagram миналата седмица. Зашеметяващото изображение стана адски популярно, като някои казаха, че изглежда като отпечатък на извънземен крак.

Виждате изглед от 0° дължина на Марс – еквивалент на обсерваторията в Гринуич, но на Червената планета. Гринуичката обсерватория маркира главния меридиан на Земята, който е линия север-юг, определя къде изток се среща със запад и се използва като нулева референтна линия за астрономически наблюдения.

По-големият кратер, в който се намира този кратер, наречен Airy Crater, първоначално дефинира нулева дължина за Марс, но след като снимките с по-висока разделителна способност вече станаха достъпни, беше необходима по-конкретна характеристика на пейзажа. Този кратер, наречен Airy-0 (нула), е избран, защото не е необходимо да се коригират съществуващите карти.

В наши дни дължината на Марс се измерва още по-прецизно с помощта на радиопроследяване на спускаеми апарати като InSight, но всичко все още е дефинирано така, че да се запази нулевата дължина в центъра на този кратер.

Това изображение е заснето от научния експеримент с висока разделителна способност (HiRISE) на орбиталния апарат за разузнаване на Марс. Картата е проектирана тук в мащаб от 50 сантиметра (19.7 инча) на пиксел.

Снимка: NASA

Виж ощеСложният живот на Земята може да е възникнал доста по-рано от предполагаемото

 

Тагове: