Телескопите на NASA – Spitzer и Kepler, заснеха мощна облачна буря, подобна на червеното петно на Юпитер на един от полюсите на малката звезда W1906+40, която продължава вече втора година. Явлението е описано от група астрономи под ръководството на Джон Гизис от университета Делауеър в САЩ в статия в Astrophysical Journal.

 

По-рано такива облачни бури са забелязвани единствено на планети, в частност на Юпитер, но подобно явление, фиксирано на звезда, се случва за първи път. Самата звезда по размерите си е близка до тези на Юпитер, принадлежи към групата на кафявите джуджета от спектрален клас L и се намира на разстояние 53 светлинни години от Земята. Звездата е с относително ниска температура – около 1927 градуса по Целзий.

Диаметърът на наблюдаваната буря е с размерите на три земни диаметъра, като около звездата с огромна скорост летят голямо количество минерални частици с много малки размерим и бурята извършва пълен оборот заедно със звездата за 9 часа. Бурята изглежда различно при наблюдение в различни дължини на вълните, но според учените, ако долетим тази система със звездолет и погледнем със собствените си очи, бихме видели нещо като тъмно петно около единия от полюсите на звездата. Астрономите имат намерение да търсят нови доказателства за съществуването на подобни дълги бури и на други звезди. „Засега не заем дали това явление е уникално“, казва Джон Гизис.