Иновациите са от ключово значение за оцеляването и развитието на бизнеса. Компаниите, които са в състояние да внедряват нови продукти, услуги и процеси, са тези, които ще успеят да се откроят от конкуренцията и да се адаптират към променящите се условия. 

По време на Forbes Innovation Forum and Awards 2023 български компании ще разкажат как чрез иновации се подготвят за бъдещето или буквално го създават. Сред тях са компания, която създава решения за умен дом, както и такава, която чрез умните си уреди може да ви спести до 50% от разходите за електричество в офиса. 
Любомир Янчев е още тийнейджър, когато създава "Мелиса", компания, която разработва продукти в сферата на автоматизацията на дома. Въпреки че иновациите са закодирани в ДНК на този стартъп, първите години са трудни и белязани от грешки. 
Това обаче не отказва Любомир. Днес компанията му MClimate расте с по над 100% на година, а самият той е научил ценни уроци, които ще сподели от сцената на Forbes Innovation Forum and Awards 2023. 
Един от най-лесните и ефективни начини за внедряване на иновации в бизнеса е чрез подобряване на бизнес процесите. Това може да се постигне чрез автоматизация, оптимизация или внедряване на нови технологии. 
Една компания може да автоматизира своята система за продажби. Друга може да оптимизира своята логистична верига, за да намали разходите за транспорт и да подобри обслужването на клиентите. 


На сцената ще се качи Мирчо Мирев от Shelly Group: българска компания, която вече проби на световния пазар за умни уреди и има големи амбиции да се превърне в един от най-разпознаваемите брандове в сферата на интернет на нещата. 
Сред предприемачите, разработващи иновативни решения, е Боти Диманов. Неговата компания Tenyks разработва софтуер, който помага за отстраняване на грешки в програмния код и, общо взето, да ни пази от настъпването на антиутопичното бъдеще, което сме гледали във филмите от поредицата "Терминатор". 
След приключването на форумната част ще бъдат обявени победителите във Forbes Innovation Awards 2023. Ще бъдат връчени награди в следните категории: 
 
Социална иновация - Връчва се на компании, които са реализирали решения за преодоляване на социални проблеми. 
Продуктова иновация - Връчва се на компании, чиито продукти са променили пазара и създават голяма добавена стойност за потребителите. 
Иновативна услуга - Връчва се на компании, чиито услуги създават значителна добавена стойност за потребителите. 
Иновативен офис - Връчва се на компании, които са създали уникална офис среда, която стимулира креативността, гъвкавостта и работата в екип. 
Иновативен лидер - Връчва се на лидери, които не се страхуват да използват иновативни практики, ориентирани към хората и водещи до бизнес успехи. 
 
В България се създават много повече иновации, отколкото си мислите. Каним Ви да се запознаете с част от тях - и да разберете как те биха били полезни за Вашия бизнес - на  Forbes Innovation Forum and Awards 2023. 

Снимки: Forbes