Операционни системи, нов дизайн, Android в автомобила, Android в телевизора... да, Google иска да завладее електрониката ни и шансът да го направи е огромен. Разбира се, тези неща са малко или много стандартни – интересни, но стандартни. Нормално е да виждаме нов дизайн, нормално е да видим нова версия на Android, но ни се искаше и още нещо. Именно тук се намеси ATAP (Advanced Technology and Projects) – групата, от която очакваме Project Ara и Project Tango. На Google I/O видяхме малко повече и за двете.  

Какво е ATAP? Това е съвсем малка част от Google, ръководена от Реджина Доуган. "Пиратите", както тя нарече хората от своя отдел, си поставят изключително амбициозни цели, които трябва да постигнат за срок от две години. На конференцията три отбора от ATAP показаха развитието в своите проекти: Project Tango, модулният смартфон Ara и едно прекрасно видео, създадено от анимации на Глен Кейн, който има богат опит от работата си по множество филми на Дисни. Във видеото неговите творби са прехвърлени в CGI и оформени като кратък филм, наречен Duet (Дует). Очаква се този проект да се превърне в интерактивна история за Moto X. Вижте видеото (заслужава си), а след това ще разкрием какво ново около другите два проекта.

 

 

Е, „пиратите, които се опитват да направят супер яки неща“ (отново думи на Доуган) са на път да го направят. За Project Tango сме писали и преди – таблет или телефон, оборудвани с впечатляващи камери, които ще позволят на потребителите да заснемат целия свят около тях. Най-сериозната новина е, че екипът влиза в партньорство с LG, за да въведат технологията и в потребителски таблет, който ще атакува пазара през следващата година. Новината беше придружена и от голям брой демонстрации, които да покажат потенциала на Project Tango. „Представете си, че упътването за дестинация ви не спира пред входната врата, а продължава и ви насочва точно до там, до където искате да отидете – след вратата“, коментира Джони Лий, ръководител на проекта.

 

 

 

Той демонстрира как картографира къщата си и как играе на игри, но основната идея е именно първото – картографиране на света около нас и възможностите, които ще бъдат предоставени. Все още няма много подробности, характеристики, цена или каквото и да е друго, свързано с бъдещия таблет на LG.

 

 

На Google I/O беше представен и Project Ara – проектът за модулен смартфон, който предизвика огромен шум и очаквания (прочетете повече тук). Пол Еременко, технически ръководител на проекта, показа напредъкa, който са постигнали „пиратите“. През април видяхме нефункциониращ прототип, но на конференцията вече беше замесен и работещо устройство. Началото не беше особено бляскаво – старт, бурни аплодисменти... продължителни и... Ara заби. Опитите на екипа бяха успешни и все пак телефонът прехвърли зареждащия екран. Не най-успешното начало, но все пак - начало.

 

Снимка: Мashable

 

Еременко обяви интересно предизвикателство за разработчиците – награда от 100 000 долара за работещ модул, който ще добави интересна функция към Ara, която до този момент не сме виждали в телефон. „Първо превърнахме изказвания като „невъзможно е“ в цифри“, коментира Еременко критиките, че подобен телефон не е нещо, което хората ще искат. Чрез превръщането на проблемите в цифри и придаването им на количествена форма, екипът му се справял по-добре с тях. Техническите трудности са много, но екипът, който работи по Ara, постоянно търси нови начини за тяхното разрешаване. Според Еременко ще бъде нужно да се направят промени в операционна система Android, за да може тя да работи с модули. Екипът обмисля и нова технология за батерията, която да я направи много по-мощна, но с по-кратък жизнен цикъл. „Хора, това ще бъде трудно, но ще го направим заедно“, допълва Еременко. Очаква се версията за разработчици да е достъпна през есента.

Вярвате ли в Google ATAP?

Вижте: Google I/O 2014: Moto 360 отблизо