7500 километра през дъждовните гори и саваните, реките и планините на Амазония. Сам. Без моторизиран транспорт. Там, където джунглата те прегръща, за да намериш истинското щастие. Където законите на живота са прости и безмилостно истински – най-силен е този, който е най-гладен. Това е едно пътуване към себе си.
Ще го изминем заедно с Филип Лхамсурен и неговия филм „Прегръдката на Амазония“, в петото издание на “Ловци на истории” на 25 октомври в City Stage София.
Очаква ви една ексклузивна прожекция на филма, но и разговор на живо с неговия автор и главен герой. Защото си заслужава да го слушаш.


Филип Лхамсурен може да бъде определен по много начини – приключенец, пътешественик, писател, човек който винаги си поставя все по-сериозни предизвикателства. Но може най-правилният би бил, че той е човек, който винаги търси връзката с Природата. И го прави там, където тази връзка е най-истинска и чиста. А това означава да обикаля из най-ненаселените, най-непокътнатите и диви кътчета на планетата, из нейните „забравени пътища“, както самият той ги нарича. И в това начинание да е сам, защото така се чувства по-силен.
Първото си голямо пътешествие прави едва 17-годишен, когато през 1997 г. се завръща към корените си в Монголия. В следващите две години там постепенно опознава и навлиза все по-дълбоко в безкрайните смълчани простори на Централна Азия и Южен Сибир, кръстосва степите на кон, често се загубва съзнателно… за да се намери.
10 години по-късно отново се връща в родината си и оцелява през зимата в тайгата в северната част на Монголия при температури под минус 45 градуса. По време на това пътуване изписва няколко тефтера, които по-късно се превръщат в първата му книга „Душата на човека“.
През 2013 г. изминава над 10 000 км с велосипед от Родопите до планината Памир в Централна Азия. По пътя преодолява пустини и планини, болести и размирни райони. Дневникът от това пътуване става основата на следващата му книга „Забравените пътища“.
Първият опит на Филип да прекоси Южна Америка от запад на изток е през 2015 г., когато тръгва с колело от малко рибарско селище на брега на Тихия океан, изкачва Андите, включително най-високия връх, разположен на екватора – Каямбе (5790 м), след което се спуска в селвата – екваториалната гора на Амазония, и започва да се придвижва по реките с индианско кану и малка надуваема лодка. Почти 2000 км и 3 месеца след началото на експедицията обаче му се налага да я прекрати, след като по-голямата част от екипировката му потъва, ограбен е и е подложен на обстрел.
Той обаче не се отказва от мечтата си и три години по-късно отново е в Амазония. Този път тръгва от най-високата част на амазонската джунгла по горното течение на Рио Негро. Напредва из зеления безкрай с кану, пеша и с велосипед, през места, където човек не е стъпвал, за да достигне половин година по-късно до крайната си цел – брега на Атлантическия океан.


Именно това епично и лично пътуване проследява филмът „Прегръдката на Амазония“. Без излишен патос, но много истински продукцията документира страха и възторга, спокойствието и неизказаното щастие на Филип по пътя. Ставаме свидетели на борбата, но и на сливането му със стихиите, на срещите с диви животни и местните жители, за които наглед опасната и негостоприемна Амазония е дом като всеки друг, но и на безмилостното ѝ експлоатиране, което застрашава нейното съществуване. В заснемането на филма и в цялото приключение неоценима помощ на Филип оказва фотографът Румен Койнов, който отдавна живее там и на предварително определени точки по маршрута доставя на пътешественика следващото задвижвано само с човешка сила превозно средство, което ще му е нужно.
Във филма Филип споделя: „Когато си опрял тялото си, душата си, духа си в природата, когато си обгърнат от нея, падат всички маски и истинското ти лице се оголва. Това е истинската прегръдка. Това е прегръдката на Амазония“.
След края на прожекцията всеки от вас ще може да зададе своите въпроси към Филип и да се докосне до неподправената мъдрост, бликаща от философията му за живота и от неговите истории. А добрите истории трябва да се споделят, защото носят скъпоценните камъни на вдъхновението, което прави и всички нас по-добри. И ни показват, че невъзможното е такова само в главите ни.

Петото издание на “Ловци на истории” ще се проведе на 25 октомври 2023 г., 19 ч., City Stage София.

Снимки: InGlobo