Изследователка, която се готви да прекара една година на Марс, разкри какво я тревожи най-много. Канадският биолог Кели Хастън участва във важно упражнение, свързано с Червената планета в нашата Слънчева система.

В края на юни Хастън ще бъде един от четиримата щастливци доброволци, сред които инженер, лекар от спешна помощ и медицинска сестра, които ще стъпят на "Марс", който ще бъде техен дом през следващите 12 месеца.

"Понякога това все още ми се струва малко нереално", казва 52-годишната жена пред АФП.

Планирано е едномесечно обучение в Хюстън, преди екипът да се отправи на пътешествие до "Марс".

Въпреки това Хастън и нейните колеги доброволци няма да посетят открития Космос. Вместо това "Марс" не е твърде далеч от Канада в сравнение с 295.36 млн. км между Земята и Червената планета. Новият дом на Хастън ще бъде създаденият от NASA симулиран марсиански хабитат, който дава на доброволците възможност да усетят реалистично живота на друга планета.

Известна като Mars Dune Alpha, 3D принтираната структура ще "симулира реалистично марсианско местообитание в подкрепа на продължителни космически мисии от изследователски клас", според уебсайта на NASA.

Това означава, че Хастън и компания ще бъдат марсиански морски свинчета, за да дадат на учените представа как хората реагират за дълъг период от време, преди истинската мисия до Марс да се състои в бъдеще.

Марсианската местност е с площ 1700 кв.м и е направена от лавакрет - високоякостен бетон. Тя ще разполага с работни места, специална медицинска станция, общи зони за отдих, кухня и станции за отглеждане на храна, както и четири частни помещения за екипажа - защото дори доброволците имат нужда от лично пространство.

"Всъщност усещането е изненадващо просторно, когато влезеш вътре", казва Хейстън, която е посетила зоната миналата година, преди да бъде потвърдено присъединяването ѝ към мисията.

Що се отнася до това, което най-много я притеснява, Хастън казва, че е изолацията и това, че е далеч от семейството си. Тя ще може да разговаря с тях само по електронна поща и понякога чрез видео, но никога с обаждане на живо.

След като е ходила на изследователско пътуване в Африка, Хастън казва, че този опит ще ѝ помогне да се справи по време на експеримента, тъй като "чувството за изолация е нещо, което мисля, че ми е много познато".

"Това съвпада с много от моите цели в живота - да изуча различни пътища на изследванията и науката, а след това и да бъда обект на изследване и да дам своя принос за проучване, което, надявам се, ще допринесе за по-нататъшното изследване на Космоса."

NASA се надява да отведе астронавти до истинския Марс в рамките на своята програма Artemis през 2030 г.

Снимка: Unsplash

Виж още: Симулираха сигнал на извънземна цивилизация от Марс до Земята