Microsoft и българската компания Coursedot обединяват сили в подготовката на висококачествени IT специалисти, като откриват обща академия за обучения. Програмата се казва Microsoft Certification Lab и първоначално се фокусира върху облачната платформа Azure на технологичния гигант. С развитието на академията ще се добавят нови курсове и дори има планове за разширяването ѝ извън рамките на страната. Coursedot е българска компания, основана преди три години, която е специализирана в организирането на различни технологични курсове и сертифициране след тях. Ролята ѝ включва подобряване на връзките между създателите на обучения, инструкторите, бизнеса и хората, които искат да подобрят своите дигитални умения.

Отворена към IT специалистите

Плановете на двете компании са дългосрочни, като Microsoft Certification Lab да се превърне в още по-голяма IT академия. Онлайн записванията са отворени по всяко време и са без ограничения за броя желаещи. Организират се и групи за присъствено обучение, което се провежда в Microsoft Innovation Center в Sofia Tech Park. Първата група вече се обучава, като подобни групи може да има на всеки два до три месеца в зависимост от интереса, коментира Теодор Панайотов, главен изпълнителен директор на Coursedot. В момента стремежът на Microsoft и Coursedot е да популяризират проекта и постепенно да привлекат повече участници на academy.coursedot.com. Курсовете ще са безплатни за определен период от време. След края на обученията има и изпити за сертифициране, които са по желание. Успешното им преминаване се награждава с международно признати в бизнеса сертификати, което ще помогне на новите специалисти по-лесно да си намерят добра работа, обяви Панайотов. Той допълни, че в дългосрочен план Microsoft и Coursedot имат амбицията да направят академията достъпна и в други европейски държави.

Фокус към облака и не само

Онлайн академията ще е ориентирана основно към Microsoft Azure платформата, но няма да е ограничена само с нея. Има обучения по Office 365, C#, изкуствен интелект, машинно обучение и cloud технологии като цяло. Курсовете се съобразяват с най-модерните технологии в момента, за да може участниците да получават актуални умения и познания.

„Има около 55 000 IT специалисти в България и повечето от тях са ориентирани към облачните технологии“, коментира Калин Димчев, главен изпълнителен директор на Microsoft България.

Вечният проблем – недостигът на кадри

Основната цел на инициативата на двете компании е да предостави още една достъпна възможност за решаване на проблема с недостига на IT кадри в България. Страната ни е привлекателно място за технологичните фирми да откриват развойни центрове, заради качествените специалисти, доброто разположение и ниските оперативни разходи. Бурният ръст на българската IT индустрия изпревари подготовката на нови кадри, като това се оказва основно предизвикателство за всички технологични фирми в страната.

„Целта на инициативата е тя да даде още една възможност на желаещите да усъвършенстват ИТ уменията си и да може по-бързо да се създават добре подготвени и квалифицирани кадри“, сподели Теодор Панайотов, главен изпълнителен директор на Coursedot.

Той цитира еврокомисаря по цифрова икономика и общество Мария Габриел, която по време на откриването на Microsoft Certification Lab обяви, че в момента Европа се нуждае от над 320 000 IT специалисти. Недостигът им ще се увеличи до половин милион до 2020 г. Панайотов допълни, че по неофициални данни само в България са нужни между 25 000 и 30 000 IT специалисти.